Analfabeta Negramotná láká na písmena. V Brně otevřeli hravou výstavu pro malé čtenáře

Děti si na výstavě hrají s knižními hrdiny (zdroj: ČT24)

Vrátit děti ke knížkám a pomoct jim s orientací v literatuře pro malé čtenáře má za cíl nová výstava v Dětském muzeu v brněnském Dietrichsteinském paláci. Hravou a nápaditou formou představuje původní literární tvorbu pro děti a mládež od sedmnáctého století po současnost.

Pohádky, pověsti, sci-fi a fantasy, ale i komiksy nebo poezie čekají na návštěvníky Moravského zemského muzea za tajemným závěsem, vedoucím do říše knih. Každý žánr dětské literatury má na výstavě svůj vlastní koutek a v něm děti najdou aspoň jednoho ze svých oblíbených hrdinů.

Název výstavy Analfabeta Negramotná je inspirovaný stejnojmennou knihou od populárního slovenského spisovatele Jána Uličianského. „Hlavní hrdinka knihy je jedenáctiletá dívka, kterou nebaví číst. V příběhu se ocitne v knihovně, kde zůstane uzamčena a potká tam plno knižních hrdinů, kteří k ní promlouvají,“ řekla vedoucí Dětského muzea Sylva Brychtová.

Výstava sází na interaktivitu

Děti se stejně jako v knize mohou díky interaktivním hrám na výstavě setkat s některými dětské čtenářské klasiky, jako je Pinocchio nebo Robinson Crusoe, po vzoru Alenky se mohou králičí norou pustit do kraje divů. 

Organizátoři se snaží napodobit svět fantazie, do kterého děti přivádí právě čtení knih, v poslední době už ne tolik oblíbené a vytlačované interaktivními médii. „Dnešní děti čtou, ale už je to tolik nebaví, jako to bavilo dřívější generace. Chceme podpořit to, aby v knihách zase našli kouzlo a ponořili se do světa fantazie,“ řekla novinářům vedoucí Dětského muzea Sylva Brychtová.

Pořadatelé chystají autorská čtení a tiskařskou dílnu

Prostřednictvím vystavených knih si návštěvníci připomenou česká i zahraniční klasická díla šesti žánrů. Jsou to pohádkové příběhy, dobrodružná literatura, fantasy, sci-fi, komiks, poezie a umělecko-naučná literatura. Pořadatelé chystají i doprovodný program v podobě autorského i scénického čtení nebo tiskařské dílny s funkční replikou dřevěného lisu ze 17. století. Každý návštěvník si bude moci s pomocí tiskaře vytisknout svůj grafický list.

Vzácné originály dětských knih sice zůstaly za sklem, řada těch nejoblíbenějších je ale k dispozici k prolistování i k poslechu.

Dětské muzeum je součástí Moravského zemského muzea. Sedmnáctého listopadu oslaví 25. výročí svého vzniku. Výstava Analfabeta Negramotná v něm potrvá až do konce školního roku.