Nejlepší studentský design: skleněná akupunktura a stolička ze sena

Porota Národních cen za studentský design ze všech přihlášených prací nejraději usedla na stoličku z lisovaného sena k míse z foukaného skla. Jejich autoři – Anežka Müllerová a Ján Forgáč – zvítězili ve dvou hlavních kategoriích soutěže.

Kategorii Grand vyhrál Ján Forgáč ze Slovenské technické univerzity v Bratislavě. Stolička z kovu se sedákem z lisovaného sena má symbolizovat propojení člověka s přírodou. Porota na Forgáčově produktu ocenila experimentální přístup k nábytkovému designu a využití přírodního materiálu, který se jednou sám zrecykluje.

„Chci přinášet design, který je skutečně funkční, který je přínosem pro člověka, až potom je estetika,“ uvedl Forgáč. Praktické využití, které není omezeno efektní hrou s dekorem, chválí porota i u tvorby Anežky Müllerové. Studentka sklářské školy v Novém Boru je letošní držitelkou ocenění v kategorii Junior. Zaujala foukanými mísami s výdutěmi nazvanými Akupunktura.

Nový (z)boží

Vítězný design spolu se všemi nominovanými pracemi jsou k vidění na výstavě Nový (z)boží v Místodržitelském paláci v Brně. Do 29. října si zájemci mohou prohlédnout návrhy obuvi, oděvů, zdravotnických pomůcek, nádobí i hraček.

Do soutěže se letos přihlásilo 256 autorů s 231 pracemi z 12 univerzit a vysokých škol a 16 vyšších a středních odborných škol. „V nemálo případech potom dochází ke spolupráci studenta a firem, které se studentům samy ozývají,“ je podle kurátorky výstavy Jitky Zemanové účast v soutěži příležitostí, aby tvorba studentů designu nezůstala jen školními pracemi.

Národní ceny za studentský design jsou rozdány (zdroj: ČT24)

Přestože soutěž zaznamenává pozitivní odezvu a stále větší zájem studentů, radost z letošního ročníku trochu zkazilo nepovedené internetové hlasování veřejnosti. Pořadatelé ho museli zrušit, protože zaznamenali pokusy o ovlivnění výsledků.