Festival izraelského filmu přivezl do Prahy Cukráře

Příběhem o milostném trojúhelníku dvou mužů a jedné ženy odstartoval v Praze Festival izraelského filmu Kolnoa. Snímek Cukrář osobně představil režisér Ofir Raul Graizer.

Drama Cukrář mohlo české publikum vidět už v hlavní soutěži letošního festivalu v Karlových Varech, kde patřil k diváckým hitům. Vypráví o vztahu cukráře Thomase a ženatého obchodníka Orana, kterým ve společném vztahu brání manželství jednoho z nich a také čtyři tisíce kilometrů. Jeden žije v Berlíně, druhý v Jeruzalémě.

„Obě města byla rozdělena zdí na východní a západní část a obě jsou dodnes svým způsobem posedlá vlastní historií,“ připomíná režisér Ofir Raul Graizer. „Proto jsem je použil jako jakýsi symbol tajemství, které postavy v mém filmu mají,“ podotkl.

Příběh natočil podle skutečných událostí. „Znal jsem člověka, který žil dva životy. Nebyl jsem s ním příliš v kontaktu, když mi najednou přišel e-mail od jeho ženy. Psala v něm, že její manžel den předtím zemřel. Zprávu ale odepsala z jeho e-mailové adresy, proto jsem si jistý, že se dříve nebo později dozvěděla jeho tajemství,“ upřesnil.

Cukrář zahájil Festival izraelského filmu (zdroj: ČT24)

Festival izraelského filmu potrvá do 22. října. Izraelskou kinematografii i tamní život přiblíží například ještě drama o volbě mezi rodinou a prací nebo snímek o záměně dětí v nemocnici. Na Cukráře mohou diváci zajít i po skončení přehlídky – od 21. prosince se dostane do běžné kinodistribuce.