Do Strun podzimu hrábne Herbie Hancock i horníci z Pensylvanie

Programový ředitel Vilém Spilka zve na Struny podzimu (zdroj: ČT24)

Začíná mezinárodní hudební festival Struny podzimu. Nadžánrová přehlídka mimo jiné uvede v evropské premiéře oratorium, za něž americká skladatelka Julie Wolfeová obdržela Pulitzerovu cenu. V Praze zahraje americký jazzman Herbie Hancock.

Program zahájí koncert irské kapely The Gloaming, jejíž hudba – jak píší organizátoři festivalu – je žánr sám o sobě. „Vycházejí z lidové tradice, mísí ji ale se soudobou hudbou, jazzem a dalšími vlivy,“ přiblížil tvorbu skupiny programový ředitel Strun podzimu Vilém Spilka. 

K vrcholům letošního ročníku bude patřit evropská premiéra díla Antracitová pole. „Je o práci horníků na přelomu 19. a 20. století v Pensylvánii. Dotýká se i dětské práce, jsou v něm odkazy na hornická neštěstí,“ uvedl k dílu Spilka. Kompozice Julie Wolfeové je kombinací hudby, textů a obrazů, zapojí se do ní také Tonya Graves z kapely Monkey Business a hudebník Dan Bárta.

Z českých umělců na festivalu vystoupí také trumpetistka Štěpánka Balcarová nebo multiinstrumentalista Jiří Slavík. „Tento basista, skladatel a zpěvák je velkou nadějí české scény. Třetího listopadu v La Fabrice představí projekt Mateřština, orientovaný na moravsku folklorní hudbu. Zahraje s vojenským uměleckým souborem Ondráš,“ doplnil Spilka. 

Závěr festivalu patří 9. listopadu Herbiemu Hancockovi. „Ikona jazzového piana, úžasný muzikant,“ popisuje Hancocka Spilka. „Prošel si různými styly, a to charakterizuje i náš festival, umí sloučit styly, které jsou možná na první pohled neslučitelné, do fungujícího celku.“

Vydáno pod