Who The Fuck Is Mokrá ryba? Přečtěte si ukázky z Velkého knižního čtvrtka

Příznivci napětí, čtenáři vztahových povídek, milovníci příběhů „ze života“ a také děti, které by rády zažily nějaké to dobrodružství… Téměř každý by si měl podle svého čtenářského vkusu najít knihu v nabídce Velkého knižního čtvrtka. Na pulty knihkupectví přinesl 19. října šestnáct novinek, které by podle nakladatelů mohly na podzim nejvíce zaujmout. Nové tituly od Petry Soukupové, Pavla Kosatíka či Tomáše Šebka přiblíží i následující ukázky.

Pro čtenáře, kteří mají rádi napětí

Dcera krále močálů. „Král močálů“ je přezdívka únosce dětí, který uteče z vězení uprostřed michiganské divočiny. Po stopách tohoto zločince se v knize americké autorky Karen Dionne vydává jeho dcera.

Trhlina. Slovenský spisovatel a někdejší novinář Jozef Karika zpracoval tajemný a skutečný případ. Ve svém thrilleru poodhaluje nevysvětlitelná zmizení lidí v pohoří Tríbeč.

Mokrá ryba. Voker Kutscher patří v Německu k oblíbeným autorům kriminálek především díky sérii s komisařem Gereonem Rathem. V českém překladu mladý komisař v Berlíně na konci 20. let vyšetřuje bestiální vraždu neznámého muže.

Záludné léto. Britský spisovatel a scenárista Ben Aaronovitch dříve než vlastní knihy psal scénáře pro seriál Doctor Who. S ním má jeho novinka společnou hranici mezi realitou a jinými světy. Konstábl Peter Grant totiž musí zjistit, jestli se na zmizení dvou nezletilých dívek nepodílelo i něco nadpřirozeného.

Pro čtenáře, které zajímají příběhy ze života

Who The Fuck Is David Koller? Básník a publicista Milan Ohnisko knižně vydává rozhovor s lídrem kapely Lucie. Doplňuje ho odpověď 66 osobností na otázku, která dala knize název.

Africká zima. Chirurg Tomáš Šebek je stálým účastníkem misí Lékařů bez hranic. Jeho deníkové záznamy měly u čtenářů velký úspěch, v nejnovější knize popisuje pobyt v Jižním Súdánu.

Sběrná kniha. Spisovatel a scenárista Pavel Kosatík se často zabývá historií (třeba v cyklu České století). Historií se svým způsobem zabývá i Helena Třeštíková, kterou vyzpovídal. Hrdiny jejich časosběrných snímků jsou sice obyčejní lidé, zároveň ale jejich příběhy vypovídají o dějinách.

Pro čtenáře, které zajímají vztahy

Každý něco tají. Andrea Sedláčková je známá především jako filmová režisérka, před třemi lety ale vydala také román Moje pařížská revoluce, inspirovaný její emigrací. I druhou knihu zasadila do prostředí, které zná: mezi filmové herce.

Potíže s empatií. Gabriel je manažer, který se pohybuje ve světě vysokých financí a dravých obchodů, kde platí právo silnějšího. Jenže pak zjistí, že má nevyléčitelný nádor na mozku, který ho začne měnit v empatického člověka. Jaké potíže mu tato proměna způsobuje, popsal anglický prozaik Gavin Extence.

Povídky na tělo. Martina Formanová, manželka režiséra Miloše Formana, představuje čtenářům soubor povídek, které se zabývají partnerskými a intimními vztahy v nejrůznějších podobách.

Geniální přítelkyně 3. Skutečná totožnost autorky Eleny Ferrante pořád není známá, čtenáři se ale aspoň dozvědí další osudy geniálních přítelkyň Eleny a Lily. Román s podtitulem „příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou“ je třetím dílem tetralogie.

Pro čtenáře, kteří mají děti (nebo dětmi jsou)

Kryštofovy nebetyčné maléry. Prvotinou Markéty Zahradníkové byl rozhovor s knězem Zbigniewem Czendlikem, který vyšel pod názvem Postel hospoda kostel. I v druhé knize míří do nebe - tentokrát v příběhu pro děti o budoucím andělovi strážném.

Kromobyčejná pouť Barnabyho Brocketa. John Boyne, autor bestselleru z koncentračního tábora Chlapec v pruhovaném pyžamu, tentokrát vypráví o chlapci jménem Barnaby, který umí létat. Jeho schopnost ho zavede (a spolu s ním i čtenáře) na kouzelnou cestu kolem světa.

Kdo zabil Snížka? Odpověď zná Petra Soukupová, která příběh psa tohoto jména sepsala. S příběhem pro děti s detektivní zápletkou volně souvisí i autorčina připravovaná kniha pro dospělé. V románu Nejlepší pro všechny, který vyjde koncem listopadu, je totiž jedna z postav dětské knihy hlavní postavou.

Nové pohádky pro unavené rodiče. Michal Viewegh si odskočil od svých autobiografických knih pro dospělé a napsal volné pokračování Krátkých pohádek pro unavené rodiče. (Ukázka není k dispozici.)

Jak postavit železnici. Martin Sodomka rozšiřuje Edici technických pohádek o dalších návod, jak si něco postavit. Po autě, letadle, motocyklu a domě přišla na řadu železnice. (Ukázka není k dispozici.)