120 stříbrných předmětů a 100 krav. Hostinské pokoje na Hluboké se otevřely veřejnosti

Studio ČT24: Prohlídka nové trasy na zámku Hluboká (zdroj: ČT24)

Na zámku Hluboká si zatím mohli návštěvníci vybrat z pěti prohlídkových tras. Od středy k nim přibude nová. Lidé se poprvé podívají do Hostinských pokojů, které v polovině 19. století nechali Schwarzenbergové vybudovat pro své návštěvy.

Náklady na vznik trasy se třinácti místnostmi činily 27,3 milionů korun. K pokojům, které sloužily jako ubytovací prostory pro šlechtice, se kníže Jan Adolf II. ze Schwarzenberga nechal v polovině 19. století inspirovat během svých cest do Anglie.

„Hosty zvala tato knížecí rodina zejména na proslavené podzimní hony, ale i přes léto zde občas pobývali významní členové vládnoucích dvorů Evropy, vyslanci různých států nebo příslušníci habsburského dvora,“ uvedla jedna z autorek nové trasy Mája Havlová.

Návštěvníci zámku Hluboká poprvé nahlédli do Hostinských pokojů (zdroj: ČT24)

Apartmány nesou jména podle rodů, které na zámku pobývaly nejčastěji: Černínové, Paarové, Larischové. Vybavení jednotlivých pokojů odpovídalo postavení hostů, kterým byly určeny. Teplo zajišťovalo 56 kachlových kamen, osobní hygienu tři koupelny, šest splachovacích záchodů na patře a umyvadla s tekoucí vodou.

Součástí trasy je i salon věnovaný památce rakouského viceadmirála Wilhelma von Tegetthoffa. V místnosti je i kapitánský můstek z fregaty Schwarzenberg, jíž velel, z nábojů do děl jsou vytvořeny svícny a z dělové koule popelník.

Hostinské pokoje na zámku Hluboká
Zdroj: Tomáš Binter/ČTK

„K dalším zajímavostem patří tapety,“ upozornila provozní zámku Jana Machová, „jsou totiž z hovězí kůže, byly vyrobeny ve Španělsku přímo pro tento pokoj. Padlo na ně sto krav.“

Koupelna pro komunistické činitele i stříbrnice

Hostinské pokoje sloužily svému účelu až do roku 1939. Za druhé světové války byl zámek pod říšskou vnucenou správou, majetek však stále spravovali schwarzenberští úředníci. Po zestátnění na konci čtyřicátých let sloužilo druhé patro s apartmány jako skladiště mobiliáře. Z několika místností se ale staly pokoje pro vládní hosty a zasloužilé komunistické činitele. Jejich pobyt dodnes připomíná jedna ze zámeckých koupelen, která byla v šedesátých letech přebudována na moderní.

Nádvoří zámku Hluboká
Zdroj: Tomáš Binter/ČTK

Nová trasa zahrnuje i pokoje pro personál, toalety, koupelnu, žehlírnu a technické zázemí. Vrcholem prohlídek je takzvaná stříbrnice se sbírkou schwarzenberského stříbra. K historicky nejcennějším ze sto dvaceti předmětů patří renesanční a barokní poháry na víno. 

Celkem pro novou prohlídkovou trasu zrestaurovali památkáři 350 předmětů a nainstalovali na 1200 přírodnin. Hostinské pokoje, s jejichž obnovou se začalo před dvěma lety, budou v letošní sezoně přístupny do 19. listopadu. Zájem o ně zvedne počet návštěvníků – letos na Hlubokou přijelo 293 699 návštěvníků, zámek je tak třetím nejnavštěvovanějším v Česku (po Lednici a Českém Krumlově).