Ryba není jen Rybovka. Tragický příběh rožmitálského kantora připomíná plzeňská opera

Události: Opera Jakub Jan Ryba v Plzni (zdroj: ČT24)

Hudebního skladatele Jakuba Jana Rybu proslavilo jediné dílo: Česká mše vánoční. V Tylově divadle v Plzni nyní ve světové premiéře uvádí po něm pojmenovanou operu, která připomíná i další momenty z dramatického života rožmitálského kantora. Podle hry Josefa Boučka Noc pastýřů ji napsal Miroslav Kubička.

„Naše opera není dokumentární. Velmi respektuje dobové reálie, faktické události z Rybova života, nicméně je tam doplněna řada postav, aby drama jevištně fungovalo,“ vysvětlil režisér Tomáš Pilař. „Z Rybovy mše diváci uslyší jen malinké ukázky v řádu čtyř taktů,“ doplnil jej dirigent Jiří Štrunc, který dílo nastudoval.

Ryba a Plzeň

Jakub Jan Ryba se narodil v Přešticích nedaleko Plzně. Pamětní desku má v místech, kde stávala škola, v níž učil jeho otec. „Rybovu rodinu u nás připomínají opisy skladeb, které byly nalezeny na zdejším přeštickém kůru a jsou to opisy Jakuba Jana staršího,“ uvedla ředitelka Domu historie Přešticka Drahomíra Valentová.

Větší část života sice skladatel prožil v Rožmitále pod Třemšínem, na Plzeňsko se ale často vracel. Za skladby, které Ryba napsal pro Plzeň, získal v roce 1805 titul Čestný měšťan. „V následujících deseti letech, až do své smrti, sepsal několik, myslím, že pět svazků duchovních skladeb pro plzeňský kostel. Je to poměrně rozsáhlé dílo,“ přiblížil historik Západočeského muzea v Plzni Tomáš Bernhardt.

  • Opera Jakub Jan Ryba je na programu Divadla Josefa Kajetána Tyla 31. října, 11. listopadu a 25. prosince.