Česká filharmonie vybrala náhradu za Bělohlávka. Šéfdirigentem bude Semjon Byčkov

Šéfdirigentem České filharmonie bude Semjon Byčkov (zdroj: ČT24)

Novým šéfdirigentem České filharmonie bude americký dirigent ruského původu Semjon Byčkov. Ve vedení prvního českého orchestru nastoupí na post po Jiřím Bělohlávkovi, který zemřel v květnu tohoto roku. Nového šéfdirigenta představí filharmonie v pondělí, kdy by s ním měla také podepsat smlouvu.

Byčkov s Českou filharmonií již spolupracoval, od minulé sezony je jedním z hostujících dirigentů. Mimo jiné převzal po Jiřím Bělohlávkovi některé koncerty v aktuálním programu, například pod jeho taktovkou zazní na konci prosince Dvojkoncert pro dva smyčcové orchestry od Bohuslava Martinů. Stal se také uměleckým ředitelem Čajkovského projektu, který zahrnuje nahrávání všech Čajkovského symfonií pro firmu Decca.

Semjon Byčkov se narodil v Petrohradě v roce 1952. Poprvé dirigoval ve čtrnácti letech sbor, v sedmnácti letech již vedl symfonický orchestr a o rok později, kdy vstupoval na Petrohradskou konzervatoř, i operní orchestr. Ve 23 letech emigroval do Spojených států.

Rus s americkým občanstvím během své dosavadní kariéry dirigoval prakticky všechny významné orchestry světa, jako jsou například Berlínská a Vídeňská filharmonie, Londýnský symfonický orchestr nebo Newyorská filharmonie. Pravidelně vystupuje na festivalu BBC Proms. Zároveň sklízí úspěchy v operním žánru, kde řídil například Královskou operu Covent Garden v Londýně, newyorskou Metropolitní operu, Vídeňskou státní operu nebo Salcburský festival.