Poštovní schránka na rohu ulice, to není nějaká lecjaká věc... už 200 let

Před dvěma sty lety se u nás objevily první poštovní schránky – přesněji listovní schránky. Výstava Poštovního muzea v Praze ukazuje, jak se od té doby proměnila jejich podoba. Mezi exponáty nechybí nejstarší dochovaná schránka v českých zemích, která stála ve 30. letech 19. století v Jihlavě.

První poštovní schránky byly dřevěné truhly v barvách rakouské monarchie. V roce 1869 pak vyšlo nařízení, že všechny musí být kovové. „Hlavně z toho důvodu, aby byly  chráněny před povětrnostními vlivy a také před nenechavci, různými pouličními zloději, kteří se snažili schránky vykrádat,“ vysvětlil kurátor výstavy Jan Kramář.

Rok po vyhlášení samostatného Československa dostaly schránky barvy inspirované národní trikolorou. Před vypuknutím druhé světové války se kvůli tomu staly terčem pro vyjadřování politických názorů. „Henleinovské bojůvky, které dávaly československému státu najevo svůj odpor, pomalovávaly československé schránky – jako státní symboly – hákovými kříži,“ upřesnil kurátor.

Naposledy změnily schránky barvu  roce 1963. Oranžovou si tak drží už více než šedesát let. Neměnil se ale jen materiál a zbarvení poštovních schránek, ale také jejich počet.

V devatenáctém století jich bylo jen několik stovek. Za první republiky zhruba 30 tisíc. Po druhé světové válce ale schránek výrazně ubylo, přibyly opět až v padesátých letech. V roce 1984 jich bylo zhruba 36 tisíc. Od té doby počet poštovních schránek stále klesá, v současnosti jich lze v Česku najít přibližně 21 tisíc.

Výstavu doplňují schránky i na snímcích Evžena Janouška. Fotografoval je po celém světě. „Začal internet, esemesky a mně bylo jasné, že poštovních schránky zmizí a že je potřeba je zachovat,“ vysvětlil, co ho k tomuto zájmu vedlo.

200 let poštovní schránky na výstavě (zdroj: ČT24)

Dvousetletou historii poštovních schránek připomíná Poštovní muzeum do 25. února.

Vydáno pod