Poslední kapka. Ripple Effect zasahuje umělce mimo finále Chalupeckého ceny

Chalupeckého cena jinak (zdroj: ČT24)

O Cenu Jindřicha Chalupeckého se ročně uchází desítky umělců, veřejnost se ale blíže dozví jen o pětici finalistů. Výstava Ripple Effect, tedy volně přeloženo dominový efekt, v pražské galerii Futura ukazuje práce některých umělců, kteří se do letošního ročníku přihlásili, ale nedostali se do finálového výběru.

Výstava podle galerie není ale žádným „salonem odmítnutých“. „Do Chalupeckého ceny se každoročně hlásí téměř celá mladá scéna - a to zůstává pod povrchem. Nerozhodli jsme se vystavit všechny umělce, ale spíše se podívat na mechanismy, které kolem jejich práce, jejich témat, ale i kolem posuzování umění vyvstávají,“ upřesnila kurátorka Karina Kottová. 

Název výstavy - Ripple Effect - odkazuje k systému vztahů, kdy jediná kapka může způsobit rozvlnění vodní hladiny, tedy konečný dopad je mnohem větší než prvotní impuls. „Kapkami“ v případě výstavy je tvorba zahraničních umělců. Zahraniční díla uvozují každý ze tří tematických výstavních okruhů, do nichž jsou zařazena díla podobného charakteru od českých výtvarníků.

Celkem jich v galerii Futura do 26. listopadu vystavují necelé dvě desítky. Tedy do dne, kdy bude vyhlášený vítěz Ceny Jindřicha Chalupeckého 2017.