Studenti DAMU zvou na ňáký kafe. Přinese ho Maryša

Studenti DAMU hrají Maryšu v kavárně (zdroj: ČT24)

Studenti DAMU upravili klasiku bratří Mrštíků. Drama Maryša pojali jako site-specific představení, které se doslova odehrává v kavárně. Dramatický příběh s nimi mohou prožít hosté podniku Ňáký kafe v Praze-Nuslích.

„Zpracováváme téma rozdílu mezi veřejností a soukromím, a to se nám do kavárny hodí, protože to je místo, kde se prolínají. Kde se řeší něco u stolu a zároveň to může někdo poslouchat,“ vysvětluje volbu prostoru režisér Štěpán Gajdoš.

Kavárenští hosté se zároveň stávají hosty na  podivné svatbě postaršího Vávry a jeho mladé nevěsty Maryši, která si ve skutečnosti myslí na Francka. Průběh večera se tak představení od představení mění - záleží na složení publika a jeho reakcí. „Herec musí být připravený úplně na všechno,“ souhlasí představitelka Maryši Andrea Berecková.

Maryša (Studio Damúza v kavárně Ňáký kafe)
Zdroj: Studio Damúza

Děj hry se navíc odehrává nejen uvnitř, ale i venku na ulici, kde se do něho mohou dostat i nic netušící kolemjdoucí. „Když jeden pán viděl, jak Vávra tahá Maryšu po kavárně, tak mu chtěl dát ťafku za to, že mlátí holku,“ popsal jednu takovou situaci Denis Šafařík, který hraje Francka. „Takže se dějou i takové věci, kdy lidé iluzi propadnou. Ale to je, myslím, v pořádku,“ říká.

Režie i obou hlavních rolí se ujali studenti DAMU. Doplňují je ale zkušenější kolegové, například Vanda Hybnerová, Tomáš Petřík a Hynek Chmelař. Kafe od Maryši hostům nalévají při nejbližší repríze 21. října.