Zemřel Jean Rochefort. Hájil Angeliku a špehoval Velkého blondýna

Zemřel Jean Rochefort (zdroj: ČT24)

Zemřel francouzský herec Jean Rochefort. Představitele spíše vedlejších, ale výrazných rolí znají čeští diváci především z filmů z šedesátých a sedmdesátých let.

Jean Raoul Robert Rochefort se narodil 29. dubna 1930 v městečku Dinan. Herectví studoval v Paříži a poté na konzervatoři v Nantes, kde se seznámil s Jeanem-Paulem Belmondem. S ním se před kamerou později setkal v historickém dobrodružném snímku Cartouche nebo v komedii Muž z Hongkongu.

Po studiích ale nejprve vystupoval na divadle a v kabaretech. Ve filmu a televizi se začal objevovat od poloviny padesátých let. Především ve vedlejších rolích, kde přihrával slavnějším kolegům. Čeští diváci ho mohli zaznamenat například jako právníka v oblíbené sáze o krásné Angelice, která se natáčela v polovině šedesátých let.

Větší herecké příležitosti mu přinesla až sedmdesátá léta. Především díky parodii na špionážní filmy Velký blondýn s černou botou a pokračování Návrat velkého blondýna. Coby šéf zpravodajské služby se prostřednictvím nic netušícího Pierra Richarda snaží zkompromitovat svého zástupce.

Nejen komediální herec

Kritika Rocheforta ocenila v charakterních rolích. Ocenění César obdržel za dvě historická dramata. Za Ať začne slavnost z dob ludvíkovské Francie, kde po boku Philippa Noireta ztvárnil bezskrupulózního abbého, a také za snímek z koloniálních dob Le Crabe-tambour (Krab-bubeník), v němž hrál kapitána francouzského torpédoborce. 

V následujících letech trochu sešel z očí českého diváka, i když se dál objevoval i v hlavních rolích ceněných snímků, například ve válečném příběhu Umělec a modelka (2012) nebo melancholickém příběhu o stáří Florida (2015).