Ve věku 75 let zemřel karikaturista Vladimír Renčín

Události v kultuře: Zemřel karikaturista Vladimír Renčín (zdroj: ČT24)

Ve věku nedožitých 76 let zemřel po dlouhé nemoci populární kreslíř, ilustrátor a karikaturista Vladimír Renčín. Podle dcery Zuzany se poslední rozloučení uskuteční v kruhu rodiny a přátel. Renčín ve svých kresbách často komentoval politickou scénu a nebál se ani v době totality ironizovat a demaskovat tehdejší oficiální stupiditu. A i když se snažil pohybovat „v mezích zákona“, nevyhnuly se mu ani zákazy publikování.

Rodák z Peček na Kolínsku strávil většinu života v Hradci Králové. Vystudoval ekonomickou školu a už v 18 letech mu vyšla první kresba v Zemědělských novinách. Po vojně se zacvičoval v Novinách Jablonecka a v chomutovském Nástupu.

V roce 1965 se stal profesionálním výtvarníkem. Proslul dlouholetou spoluprací s časopisy Mladý svět a Dikobraz, novodobě s Lidovými novinami, MF Dnes a Právem. Pracoval i pro řadu zahraničních periodik, jeho ilustrace vycházely například v německých Die Zeit a GEO, v britském časopise New Scientist nebo americkém Time.

Za sebou má více než stovku samostatných výstav a je držitelem řady ocenění, včetně medaile Za zásluhy, kterou převzal z rukou tehdejšího prezidenta Václava Klause v roce 2011 jako „jeden z nejvýznamnějších českých kreslířů, karikaturistů a ilustrátorů“.

Renčínovy kresby vyšly ve 30 knihách

Jeho veselé, dobrácké a moudré postavičky Dlabáčka, Rambouska, Marie a další zná téměř každý, děti zase znají z večerníčků jeho Zvířátka pana Krbce. Jeho kresby se počítají na tisíce. Inspiraci pro ně čerpal ze života, naslouchal lidem kolem sebe, četl knížky a noviny a sledoval televizi.

Z večerníčku O zvířátkách pana Krbce
Zdroj: Česká televize

Renčínovy kresby vyšly ve třicítce knih, na desítkách dalších knih se podílel jako ilustrátor. Mimo jiné byl také spoluautorem divadelní hry Nejkrásnější válka a autorem příležitostné řady známek z roku 1995.

Jeho humor byl břitký, ale inteligentní a kultivovaný, leckdy až filozofický. Vždy v něm šlo o postoj a myšlenku.