Marek Příkazký vyměnil Ovčáčka za Idiota

Městské divadlo Zlín zařadilo na repertoár Idiota. Dostojevského příběhu o zákrutách lidské duše se chopil režisér s ruským původem Alexander Minajev. Jako kníže Myškin se představuje Marek Příkazký, kterého proslavil kabaret Ovčáček čtveráček.

Hlavní hrdinou Dostojevského románu i zlínské inscenace je nedoléčený epileptik, který se vrací do Petrohradu. Jeho mravní čistota je ale Rusku 19. století cizí. „Dokonce i během zkoušení mnou opovrhovali, nebavili se se mnou, vlastně mě vyčlenili z kolektivu,“ stěžuje si v nadsázce představitel Myškina Marek Příkazký.

Role v Idiotovi pro něj znamená změnu. Nejen zlínskému publiku totiž utkvěl jako prezidentův mluvčí v nekorektním kabaretu Ovčáček čtveráček a v navazujícím Ovčáčkovi miláčkovi. „Díky tomu mě lidé znají, ale že by mi při potkávání na ulici říkali: Ahoj Jiří, to se nestává,“ je herec rád, že si ho diváci neztotožňují jen s touto postavou. 

Scéna zlínského Idiota si pohrává s příběhem katedrály Krista Spasitele v Moskvě. Její stavba začala na začátku 19. století, poté ale byla zbourána, základy posloužily jako bazén a po čase výstavbu opět obnovili. V nejvyšší pravoslavné stavbě světa pak vystoupila kapela Pussy Riot. „Je to tematické, to, co chtěl vyjádřit i Dostojevskij,“ domnívá se režisér inscenace Alexander Minajev.

Městské divadlo Zlín hraje Idiota (zdroj: ČT24)

Idiot i v Brně

Idiota nedávno připomněla i jiná významná moravská scéna – v obnovené premiéře klasiku uvedlo Divadlo Husa na provázku. S nepochopením ruské společnosti se potýká Pavel Liška nebo Dominik Teleky.

Na představení Kníže Myškin je idiot: Vzkříšení můžou diváci zajít znovu 2. listopadu. Nejbližší repríza zlínského nastudování připadá na 30. září.