Světovost s českými kořeny. Cena Antonína Dvořáka patří Ivanu Klánskému

Cenu Antonína Dvořáka v pondělí převezme Ivan Klánský. Tento klavírní virtuos patří k respektovaným interpretům klasiků klavírní literatury, je mimo jiné členem Guarneri Tria Prague. Působí také jako pedagog. Převzetí ceny doprovodí recitálem, který je součástí programu festivalu Dvořákova Praha.

Cena upozorňuje na osobnosti, které se svým celoživotním dílem nebo mimořádným uměleckým počinem významnou měrou zasloužily o propagaci a popularizaci české klasické hudby v zahraničí i v České republice.

Ivan Klánský
Zdroj: Festival Dvořákova Praha

Ivan Klánský (*1948) stihl za svou dosavadní kariéru na pět tisíc vystoupení po celém světě. Je také vyhledávaným komorním hráčem, jeho jméno je spojeno především se souborem Guarneri Trio Prague. Zároveň dlouhodobě působí jako profesor na Hudební fakultě pražské AMU, kde také vede katedru klávesových nástrojů. Jeho pedagogická činnost je spojena také se školami v Luceznu nebo Bad Sulgau. 

Jsem velmi rád, že letos budeme mít tu čest předat Cenu Antonína Dvořáka Ivanu Klánskému. Jeho košatá tvůrčí osobnost spoluvytváří dlouhá léta českou i světovou hudební scénu. Stejně jako kdysi Antonín Dvořák je Ivan Klánský prototypem hudebníka, který přirozeně snoubí své české kořeny se světovostí v tom nejlepším slova smyslu.
Robert Kolář
ředitel Akademie klasické hudby

Cena Antonína Dvořáka se uděluje od roku 2009. Jejími nositeli jsou americký violoncellista Yo-Yo Ma, dirigent Jiří Bělohlávek, choreograf Jiří Kylián nebo operní pěvec Richard Novák.