Klacky v galerii nechtějí házet současnému umění klacky pod nohy

Nová kniha shrnuje nejčastější otázky o současném umění (zdroj: ČT24)

Jsou klacky v lese uměleckým dílem? Odpovědi na nejčastější otázky o současném umění se dohromady pokouší dát nová kniha čtyř autorů. Jedním z nich je Ondřej Horák, spoluautor oceňovaného průvodce výtvarným uměním Proč obrazy nepotřebují názvy. Knižní novinka název ale má: Klacky v galerii, obrazy za miliony a co znamená krabice od pracího prášku.

Otázky, jak porozumět současnému umění, slýchá Ondřej Horák často. V pražské Galerii Rudolfinum má na starosti doprovodné a edukativní programy. Z tamního Artparku také kniha vychází. 

Jako příklad nedůvěry k moderní tvorbě připomíná Horák slavný pisoár od Marcela Duchampa. Francouzský výtvarník představil pod pseudonymem obyčejný pisoár jako umělecké dílo. Stalo se tak před sto lety. „Fascinuje mě, že ačkoliv je to staré a prověřené dílo, mnohokrát se nad ním diskutovalo, tak pro českou veřejnost jde pořád často o nezkousnutelnou a nepochopitelnou věc. To mě neustále udivuje,“ uvedl, proč se spolu s dalšími autory rozhodl současné umění lépe vysvětlit.

Umění s lehkostí

obrázek
Zdroj: ČT24

Čtenáři se v knize například dozvědí, jak různě může vypadat socha a že zdaleka nemusí být vytvořená jen z tradičních materiálů, jako je mramor nebo dřevo. Publikace se také snaží odpovědět na častou otázku, jakou cenu může mít umělecké dílo nebo jak dlouho ho trvá vytvořit.  

„Někdy se cvakne fotoaparátem – a už je to umělecké dílo, což je pro mnoho lidí fascinující, že to může být takhle jednoduché. Zároveň ale vysvětlujeme, na příkladu Josefa Váchala, že to občas může trvat doslova celý život,“ upřesnila jedna z autorek knihy Klára Domlátilová. 

Dotazy a odpovědi doplňují ilustrace Davida Kalika. „Úkol byl dostat do nich určitou lehkost,“ podotkl. Se stejnou lehkostí se autoři snaží nabídnout cestu, jak se současného umění nebát a naopak se mu snažit porozumět.