Festival Divadlo v Plzni začal Zločinem a trestem

Festival Divadlo začal Zločinem a trestem (zdroj: ČT24)

V Plzni začal mezinárodní festival Divadlo. Padesát představení devětadvaceti souborů nabídne představu o současném divadelním dění v Česku i v zahraničí. Přehlídku zahájila inscenace Zločin a trest.

Zřejmě nejznámější Dostojevského předlohy se chopil režisér Michal Dočekal, nastudoval ji s budapešťským divadlem Vígszínház. Ve hře - v roli policejního inspektora Porfrije - účinkuje maďarská herecká hvězda András Stohl. Příběh o studentu Raskolnikovi, kterému projde vražda, on sám ale toto tajemství nedovede unést, prošel úpravou. „Román má čtyři sta stránek, takže jsme museli udělat určitou redukci, začínáme až po vraždě lichvářky,“ prozradil Dočekal.

Na úvod festivalu mohli diváci vidět také muzikál o vztahu herečky Lídy Baarové a nacistického ministra propagandy Josepha Goebbelse. Inscenace Liduschka (Baarová) vznikla pro plzeňské Divadlo J. K. Tyla. Tuzemskou scénu na přehlídce zastupují ještě třeba dvě nastudování Ibsenových dramat: Nora (Domeček pro panenky) z pražského Divadla pod Palmovkou a Divoká kachna z ostravské Komorní scény Aréna. Svůj pohled na známé osobnosti představí Divadlo Letí v oceňované inscenaci o Olze Havlové Olga (Horrory z Hrádečku) a Slovácké divadlo z Uherského Hradiště v představení Měsíc nad řekou, které je i výpovědí o Fráňovi Šrámkovi.

Festival Divadlo už čtvrt století dováží do České republiky zajímavé divadelní inscenace, zejména z Evropy, a zároveň se snaží představit to nejlepší, co se urodilo v českém divadle za poslední sezonu.
Jan Burian

Zahraniční soubory před české publikum předstoupí s inscenacemi, které měly premiéru v loňském roce. Například bruselský soubor Das Fräulein (Kompanie) doveze černou komedii Smutek, která ironizuje módní vlnu severské krimi i nárůst politického extremismu. Divadlo Teatr Laźnia Nowa z Krakova zaujme hrou Vše o mé matce, které má ale prý se známým filmem Pedra Almodóvara společné jen zaujetí pro nelehké osudy žen. Slovenští sousedé vyslali Bratislavské bábkové divadlo, které ale v příběhu dospívající dívky z padesátých let Na slepičích křídlech místo loutek použilo herce. Vybírat z festivalového programu mohou návštěvníci až do 21. září.