David Gilmour podruhé zbořil Pompeje. Záznam promítnou kina

David Gilmour po Pompejích zahraje i v kinech (zdroj: ČT24)

V roce 1972 koncertovala v antickém amfiteátru v Pompejích kapela Pink Floyd. Letos, o pětačtyřicet let později, se na místo vrátil jeden z jejích členů, kytarista David Gilmour. Z jeho koncertu vznikl kromě alba také dokument, který čeští diváci uvidí v kinech 13. září.

Ruinami nejstaršího amfiteátru na světě, zničeného výbuchem sopky Vesuv, zněly skladby z Gilmourových sólových desek i klasické hity z jeho dob s Pink Floyd. „Jsem rád, že jsme vytvořili show, na kterou lidé roky vzpomínají jako na fantastickou, o níž si řeknou: byli jsme na tomhle krásném místě. Mění to jejich vzpomínky v něco mimořádného,“ domnívá se Gilmour.

Záznam jeho vystoupení je záznamem vůbec prvního rockového koncertu v římské památce s diváky přímo v aréně. Dokument z roku 1972 totiž filmaři točili pouze se členy kapely. Tentokrát si Gilmoura a hity Pink Floydů s doprovodem vizuální show přišlo poslechnout na tři tisíce lidí.

David Gilmour má výjimečná místa pro své koncerty v oblibě. Například v roce 1989 vystoupil přímo uprostřed Benátské laguny na náměstí sv. Marka nebo v roce 2006 v historických loděnicích v polském Gdaňsku.