Zemřel autor první knihy napsané na počítači

Jerry Pournelle byl známý především jako velmi konzervativní esejista, novinář a také jako autor science-fiction – vědeckofantastických novel a příběhů. Připisuje se mu ale také důležité prvenství – je prvním autorem, který napsal celou knihu na počítači.

K zakoupení vlastního počítače s textovým procesorem Electric Pencil, programem na vytváření formátovaného textu, v roce 1977 ho dovedl jeho známý. „Když mi ukázal Electric Pencil, v tehdejší primitivní podobě měl pouze 14 řádků o 64 znacích na monochromatickém monitoru velikosti malé černobílé televize, okamžitě mě přesvědčil.“

Do techniky investoval 12 tisíc dolarů (260 tisíc korun), nicméně zcela pragmaticky: počítač výrazně zvýšil jeho produktivitu. Výhody byly podle něj nesporné – rychle opravoval překlepy a počítač mu výrazně usnadnil editování textu. Investice do počítače se mu zpátky měla vrátit za rok.

Počítač Cromemco Z-2
Zdroj: CC BY-SA 3.0/Cromemco/Wikimedia Commons

Ve spolupráci s Larrym Nivenem napsal romány Tříska v Božím oku, je také autorem románů Inferno nebo Luciferovo kladivo, postapokalyptickou novelu vsazenou do období poté, co se Země srazí s kometou. Jeho první počítač, EZEKIEL, je vystaven ve Smithsonianském institutu ve Washingtonu D.C.

Pournelle sloužil v americké armádě během války v Koreji, později získal titul z psychologie a matematiky. Pracoval mimo jiné také na kosmickém výzkumu ve společnostech Boeing a NASA – podílel se na programech Mercury a Apollo.

Spisovatel minulý týden na svém blogu zveřejnil zmínku o tom, že se nakazil chřipkou, zatímco se účastnil setkání fanoušků sci-fi v americké Atlantě. Jeho syn na konci týdne potvrdil Pournellovo úmrtí.