Zubní protéza jako módní doplněk. Stáří může být cool

Festival Old's Cool zahájila výstava (zdroj: ČT24)

Koncerty, výstavami a diskusemi chce festival Old's Cool inspirovat i letos k mezigenerační spolupráci a porozumění. Program nejen pro seniory nabídne během podzimu pět měst, začíná výstavou Není zač autorské dvojice Bet Orten a Veronika Ruppert na pražské náplavce.

Stylizované snímky Bet Orten připomínají šest modelových situací, v nichž senioři narážejí na mentální a fyzické bariéry. Ať už je to nerovný terén, spěch, hluk, snížená pohyblivost nebo samota. „Vzaly jsme si na paškál různé stereotypy, například na jedné fotce jsou použity zubní protézy jako výrazný módní doplněk,“ upřesnila autorka. 

Vystavené fotografie vycházejí z nejčastějších stížností a dotazů, které se objevily na telefonní lince pro seniory. Tu provozuje obecně prospěšná společnost Elpida, pořadatel festivalu. „Hlavním poselstvím je: pojďme si sebe navzájem všímat, být na sebe milí, pojďme si pomáhat,“ doplnila spoluautorka fotografického projektu Veronika Ruppert, co je smyslem nejen fotografií, ale i celého festivalu.

Elpida chce mimo jiné motivovat seniory, aby se neizolovali doma, ale plnili si v jakémkoli věku své sny. Nejen při festivalových debatách také vytváří prostor pro mezigenerační dialog, díky němuž se mládí a stáří může vzájemně ovlivnit a inspirovat.

Festival chce říct, že stáří může být cool, že může být fajn, když to jde, když je člověk zdravý, otevřený a chce fungovat.
Bronislava Hilliová
vedoucí kulturních projektů Elpida

Výstava fotografií na náplavce potrvá do 6. října. Festival Old's Cool má připravený ale i další program, kromě Prahy (do 2. listopadu) také v Hradci Králové (27. září), Olomouci (5. října), Brně (7. října) a v Bratislavě (od 9. do 17. října).