Hrad, kde řádil Funès s Gabinem, lze koupit už za 50 eur

Události: Nadšenci pořádají sbírku, aby koupili hrad Le Paluel (zdroj: ČT24)

Nový způsob, jak zachraňovat rozpadající se hrady a zámky, zkouší francouzští nadšenci. Pořádají sbírku, aby v dražbě koupili a poté opravili hrad Le Paluel na jihozápadě Francie. Každý, kdo přispěje alespoň padesáti eury, se stane spolumajitelem stavby, která se proslavila díky filmu s Louisem de Funèsem a Jeanem Gabinem.

Většina Francouzů zná malebný hrad z 15. století díky filmu Tetovaný (1968). Louis de Funèse je nejprve stavbou zcela okouzlen, ale jeho nadšení rychle opadá, když zjistí, že podepsal smlouvu, podle které má neméně slavnému Jeanu Gabinovi rozpadlý hrad opravit.

Od natáčení se na hradě Le Paluel mnoho nezměnilo. Majestátní troska ční do krajiny v jihofrancouzském Périgordu a zarůstá křovím. Brána u přístupové cesty pomalu rezaví a zapadává podzimním listím. Jen zákaz vstupu na soukromý pozemek naznačuje přítomnost lidí.

Před deseti lety hrad koupil anglický majitel, jenže nemá dost prostředků na jeho rekonstrukci. Před definitivním rozpadem má stavbu zachránit originální nápad, že majitelů by mohlo být hned několik tisíc.

Adoptuj hrad

S návrhem přišel mladý historik s přáteli ze sdružení Adoptuj hrad, které založili před dvěma lety. Zajímají se o více památek, ale až u hradu Le Paluel je napadlo, že by lidem mohli nabídnout, aby se stali hradními pány v rámci jakési akciové společnosti.

„Nejlepší nám připadalo najít množství lidí, kteří se toho projektu chopí, budou ho financovat a potom se budou podílet na životě hradu,“ vysvětluje předseda sdružení Adoptuj hrad Julien Marquis.

Vlastníkem hradu je možno se stát ve sbírce za příspěvek 50 eur (zhruba 1300 korun). Cílem je vybrat 500 tisíc eur (tedy více než 13 milionů korun). Cena hradu je sice nižší, ale peníze budou potřeba na opravy.

Ukázalo se, že lidé mají o možnost stát se majitelem hradu zájem. Mezi podílníky se dokonce objevilo několik českých jmen. Jenom za první dva týdny Julienovo sdružení vybralo více než polovinu potřebného půl milionu eur. Dražba se bude konat 21. září.

Konečným cílem sdružení není vytvořit ze zachráněných památek skanzeny, ale vdechnout jim nový život. Sám Julien Marquis už uvedl do provozu starou restauraci v burgundské vesnici Noyers, kde bydlí. I zde kdysi natáčel Louis de Funès. A právě kolem něj by se mohla točit budoucí aktivita hradu Le Paluel. „Víme, že jeho muzeum zavřelo před několika týdny, takže bychom třeba mohli získat část sbírek,“ plánuje historik.