Jiří Vejdělek natáčí nový film. Tátova volha vyrazí za bývalými milenkami

Jiří Vejdělek natáčí nový film Tátova volha (zdroj: ČT24)

Režisér Jiří Vejdělek natáčí nový film nazvaný Tátova volha. Tvůrce divácky úspěšných snímků jako Účastníci zájezdu, Václav nebo Ženy v pokušení do hlavních rolí matky a dcery obsadil Elišku Balzerovou a Tatianu Vilhelmovou. Snímek koprodukovaný Českou televizí slibuje zábavnou cestu po ženském osudu. Do kin snímek dorazí v březnu.

Eva (Eliška Balzerová) je kostýmní výtvarnice, bonvivánka a manželka šarmantního Ludvíka, který však velmi nečekaně a bez rozloučení umře. Tak nečekaně, že jí nestačí říct, že kromě jejich společné dcery Terezy (Tatiana Vilhelmová) měl ještě nemanželského syna.

Emotivní střídá komické

Matka a dcera se vydají po stopách Ludvíkových milenek (Vilma Cibulková, Eva Holubová, Hana Maciuchová), aby o jeho druhém životě zjistily více. „Mě nalákaly absurdní a vtipné momenty při setkání těch žen mezi sebou. To bych nebyl já, abych to trošku neodlehčil,“ říká Jiří Vejdělek.

Jiří Vejdělek, Tatiana Vilhelmová a Eliška Balzerová při první klapce filmu Tátova volha
Zdroj: CinemArt

„Tátova volha je vlastně taková cesta po ženském osudu. Emotivní střídá komické, dramatické se často mění v úsměvné a naopak. Podobně jako kdysi ve Václavovi i tady rozhýbávají děj vypjaté rodinné vztahy a mně stejně jako tentokrát láká možnost silným příběhem oslovit diváky a dát šanci velkým hereckým osobnostem, aby zazářili při ztvárnění skvěle napsaných charakterů,“ pokračuje režisér. 

Jiří Vejdělek je také spoluautorem scénáře: „Původní scénář Tátovy volhy napsala Iva K. Jestřábová a když jsem text poprvé četl, říkal jsem si: konečně autorka, která dokáže napsat ženské postavy tak zajímavě, že to baví i mě jako muže. Bylo cítit, že Iva píše o věcech, které dobře zná a kterým rozumí, a o tom, co má nažité. Byl v tom cit i pravda.“

Volha zvaná Carevna

Jak název filmu napovídá, důležitou roli v příběhu sehraje Ludvíkův vůz, Volha Gaz 21 přezdívaná Carevna, kterým dvě ženy vyrazí na cestu. „Opečovávaný veterán, kterého si ženami obletovaný jazzový trumpetista Ludvík kdysi koupil z recese. Potom ho upravil, aby co nejvíc připomínal spíš americký koráb silnic než ukrajinské auto,“ přibližuje Vejdělek.

Natáčení filmu Tátova volha
Zdroj: CinemArt

Eliška Balzerová a Tatiana Vilhelmová si matku a dceru zahrály už ve filmu Teorie tygra. Ve stejných rolích se tak před kamerou potkávají po dvou letech. Ve staré Volze procestují republiku: natáčet se bude třeba na Kokořínsku nebo na jihu Moravy. Nový film, jehož koproducentem je také Česká televize, bude mít premiéru 8. března 2018.