Jeden z návratů roku patří Zabijákům. Dospěli jsme, tvrdí The Killers o novém albu

Po pěti letech vychází nové album americké indie pop-rockové kapely The Killers, která zazářila v roce 2007 jako hlavní hvězda i na festivalu Rock for People. Podle lasvegaské formace je deska Wondreful, Wonderful zatím jejím nejdospělejším a nejosobnějším počinem. „Mužnost je hlavně o empatii,“ říká zpěvák Brandon Flowers, mormon mezi rockery.

Držitelé ceny MTV i Brit Awards The Killers jsou považováni za jednu z největších pop-rockových kapel 21. století. Naživo vystoupili v padesáti zemích na šesti kontinentech včetně takových míst, jako je Madison Square Garden, Wembley nebo Glastonbury. Kapela dosud prodala kolem 22 milionů alb.

„Chceme růst a vyvíjet se. Opravdu se nechceme opakovat. Nikdy jsme se neupsali k tomu, že půjdeme po jedné cestě. Milujeme tolik hudby a tolik různých žánrů,“ řekl Flowers v jednom z nedávných rozhovorů. Nové album je prý „těžší“, třeba i ve smyslu lyričtějšího obsahu.

  • Od 22. září 10:00 jsou dostupné v předprodeji lístky na evropské turné kapely na jaře 2018. Nejblíže budou v Kolíně nad Rýnem a v Berlíně.

Ze své novinky už Zabijáci představili pomalejší singl The Man pod vlivem funky a disco. „Moje představa o tom, co je mužnost, se rozhodně změnila,“ říká 36letý Flowers. „Jelikož mám více zkušeností, zjistil jsem, že je to spíš o soucitu a empatii,“ konstatoval otec tří dětí.

Další písní z novinky, která se již dočkala temného klipu, je Run For Cover, kterou má kapela připravenou už deset let, na třetí desku „Day & Age“ se totiž nevešla. Další z novinek nese název Tyson Vs Douglas a pojednává o slavném boxerském střetnutí Mikea Tysona a Bustera Douglase z roku 1990.

„Vždycky jsme to zkusili vypustit určitým směrem, pak se vrátili zpět a zkusili to zase jinak. Chceme přijít s něčím, v čem se ani jeden z nás necítí úplně pohodlně. S něčím, co pro nás bude představovat zase něco nového. To je ta správná cesta,“ říká bubeník Ronnie Vanucci.

Kapela podle něj nechce hrát nějaký styl, aby se za každou cenu dostala do rádií. Wonderful, Wonderful produkoval Jacknife Lee, který dříve pracoval pro U2 či REM. Flowers je hrdý ale zejména na initimní song Rut, v němž zpívá o posttraumatické stresové poruše, kterým trpí od dětství jeho manželka Tany Mundkowsky. „Je to skutečně emocionální, když jsem jí to zahrál, tak se rozplakala,“ uvedl zpěvák.

Každý, kdo nás zná, ví, že s sebou rádi vozíme část Las Vegas, kamkoli jedeme. Když zpívám, myslím to vážně. Jsem vděčný, že jsou tu lidí, kteří mě vyslechnou.
Brandon Flowers
zpěvák The Killers

Na další písni Some Kind of Love si Killers splnili sen spolupracovat s Brianem Enem, který údajně odmítl produkovat jejich druhou desku, což se ale nakonec tak úplně nepotvrdilo. Eno produkoval v minulosti albamimo jiné alba Davida Bowieho, U2 nebo Coldplay. Se songem Life To Come pomáhal Flowersovi pro změnu australský hudebník Alex Cameron.

Tracklist nového alba Wonderful, Wonderful

  • Wonderful Wonderful, The Man, Rut, Life To Come, Run For Cover, Tyson vs. Douglas, Some Kind Of Love, Out Of My Mind, The Calling, Have All The Songs Been Written? + deluxe bonus tracks: Money On Straight, The Man (Jacques Lu Cont Remix), The Man (Duke Dumont Remix)

The Killers vznikli v roce 2001 v americkém centru hazardu, nevadském Las Vegas. Skupinu založili zpěvák a klávesista Brandon Flowers, bubeník Ronnie Vannucci Jr, kytarista Dave Keuning, baskytarista Mark Stoermer. Poslední dva zmiňovaní členové ale oznámili, že s kapelou nepojedou na plánované turné, kde je nahradí Robert Loud, Ted Sablay a Jake Blanton.

Keuning se omluvil s tím, že plán koncertování je „šílený“ a že nechce trávit tak dlouhý čas mimo domov. Flowers pro změnu komentoval Stoermerovo rozhodnutí, když ocenil, jak daleko kapela došla, když je stále schopna spolu nahrávat desky a ohodnotil to jako známku vyzrálosti.

Koncert The Killers v Kalifornii v roce 2005
Zdroj: Chris Pizzello CP/AH/Reuters

Studiová alba

  • Hot Fuss (2004)
  • Sam's Town (2006)
  • Day & Age (2008)
  • Battle Born (2012)
  • Wonderful Wonderful (2017)

Kapela, inspirovaná mimo jiné britskými Oasis, se proslavila albem Hot Fuss, které ovládlo první příčku hitparád v řadě zemí včetně Velké Británie, která si tradičně potrpí na kytarovky. Killers se stylizovali do kovbojů a jejich alternativní rock s tanečními prvky ovládl svět. Mr. Brightside, All These Things That I've Done, Smile Like You Mean It či Somebody Told Me se staly hity celé jedné generace. Z třetí desky Day & Age pochází slavný taneční singl Human.

Následovalo album Sam's Town s hity jako When You Were Young, For Reasons Unknown nebo Read My Mind. O posledním zmiňovaném songu mluví Flowers jako o vůbec nejlepší písni, která v koncertním sále vždy změní atmosféru. Tímto albem si Zabijáci definitivně vybojovali své místo na hudební scéně.

Z třetí desky Day & Age pak pochází slavný taneční singl Human. V roce 2010 se skupina kvůli dlouhodobému usilovnému koncertování dohodla na pauze, další album následovalo až o dva roky později a dostalo název Battle Born, podle slov objevujících se na vlajce státu Nevada. Deska se sice dobře prodávala, kritici z ní ale nadšení nebyli. Sami členové kapely zpětně přiznávají, že šlo o jejich slabší počin.

V roce 2013 ještě vydali Killers album Direct Hits složené z největších hitů a dvou do té doby nevydaných singlů Shot at the Night a Just Another Girl. Následovala pětiletá pauza.

Všechna světová turné se zatím Česku vyhnula včetně toho, které jeli jako předkapela U2. V tuzemsku se ale fanoušci přeci jen dočkali v roce 2007, kdy zahráli na Rock for People jako vůbec největší hvězdy v tehdy třináctileté historii festivalu.

Flowers se během pauzy nikdy nenudil. Vydal hned dvě kritiky kladně přijímané sólo desky Flamingo (2010) a The Desired Effect (2015) v retro stylu syntetického popu připomínajícím 80. léta minulého století. Druhá Flowersova deska je plná nostalgie a intimity, ale i tanečních prvků. Pocházejí z ní takové hity jako Still Want You nebo Lonely Town. Svým projektům se ve volném čase věnují i ostatní členové kapely.