Úředníci nebo programátoři malují jako Samorosti

Úředníci nebo programátoři malují jako Samorosti (zdroj: ČT24)

Pracují jako úředníci nebo programátoři, ale zároveň milují umění a tvorbu. Možnost vystavovat dostali už popáté díky projektu Samorosti. Čtyřicet vybraných děl je letos poprvé prezentováno v kulturním prostoru v ulici Letohradská na pražské Letné.

Samorost Jan Hausenblas se živí jako programátor, malovat začal před deseti lety. „Účastním se toho proto, abych dostal nějaký kontext s ostatními, abych viděl, jaké jsou ty rozdíly. Moje výtvory jsou takové monotónní,“ uvažuje umělec, který na Samorostech vystavuje už potřetí. Na výstavě se prezentuje přes třicet především amatérských autorů, které z více než stovky přihlášených vybrala odborná porota.

Šanci dostali také mentálně postižení tvůrci, kteří se umění věnují v Ateliéru radostné tvorby. „Snažíme se ty lidi podporovat jako umělce, nejde nám o terapii ani o nějaké neškodné trávení volného času, ale fakt je chceme prezentovat jako umělce,“ říká lektor Otto Kouwen.

Aukce podpoří tibetské studenty

Přehlídka Samorosti je každoročně soutěžní. Trojice finalistů dostane možnost uspořádat společnou výstavu. Na projekt navazuje aukce děl, jejíž výtěžek půjde na podporu dětí z Tibetu. „Výstava finančně podporuje tibetské studenty, kteří ze země utekli a studují v Indii,“ vysvětluje projektový ředitel Tibet Open House geše Ješe Gawa.

Výstava Samorosti se letos poprvé přesunula na pražskou Letnou. V prostoru v Letohradské ulici dříve fungovala kovoobráběcí továrna a ještě začátkem roku tam stály stroje. „Vyčistili jsme to a teďka z toho děláme multifunkční kulturní prostor,“ říká Jan Mayer, architekt a zakladatel Linhartovy nadace a Tibet Open House.

V minulých letech umělci vystavovali v galerii NoD, kam se vešlo přes 200 děl. Ta však letos odmítla prostory poskytnout a expozice má proto komornější ráz. Vyhlášení vítězů se koná prvního října.