Japonské a české studenty módy spojují odlišnosti

Japonští a čeští studenti fashion designu na společné přehlídce (zdroj: ČT24)

Móda má v Praze svůj týden. Do programu Prague Fashion Week se zapojili i studenti jedné z nejprestižnějších univerzit na světě zabývajících se tímto oborem – Bunka Fashion Graduate University. Její studenti předvedli své kolekce na společné přehlídce s mladými návrháři z pražské UMPRUM.

Japonští studenti těm pražským oplatili návštěvu: mladí umělci z Vysoké školy uměleckoprůmyslové se účastnili v zimě Studentského týdne módy v Tokiu. „Každá škola má jiný přístup, jiné vedení, jiné priority. Je fantastické se pak na stejném poli sejít a konfrontovat se,“ domnívá se návrhářka Liběna Rochová, že vzájemné poznávání se je inspirativní pro obě strany. Grand Designérka roku 2016 vede na UMPRUM ateliér designu oděvu a obuvi.

Rozdíly vnímají i samotní studenti. „Přemýšlíme trochu jinak, máme odlišný vztah k umění. Jiné je třeba i to, že zatímco my jsme vždy oblečeni v černém, Češi chodí spíš v barvách,“ uvedla konkrétní příklad jedna ze studentek japonské univerzity Supawee Hirunpanich.

Z kolekce Bunka Fashion Graduate University
Zdroj: UMPRUM

Odlišnosti ale mohou vést k inspiraci. „Pro studenty z Japonska je exotická Evropa, je vidět vliv steampunkových hnutí nebo evropských návrhářů. Naopak v Česku se inspirujeme pro nás exotickým Japonskem, bereme si z něj třeba kimono nebo některé techniky,“ podotýká student UMPRUM Mikuláš Brukner.  

Podle vedoucího japonského ateliéru Shojiho Babazona klade škola důraz na znalost módní tvorby od píky. „Studenti fashion designu musí umět všechny procesy, které souvisí s oblečením: od samotného nápadu přes výrobu látky až po finální podobu,“ vyjmenoval. Pomáhá jim v tom i prvotřídní vybavení ateliérů. „Podle některých parametrů je Bunka nejlepší škola na světě. Technické vymoženosti, které mají k dispozici, jsou obdivuhodné,“ potvrdila Liběna Rochová.

Z kolekce UMPRUM na Prague Fashion Week 2017
Zdroj: UMPRUM (prostřední foto: Arthur Koff)

Bunka vznikla před sto lety, status univerzity ale získala teprve v roce 2006. K jejím absolventům patří například Kenzo Takada, designér a zakladatel světoznámé značky Kenzo. Žádný Čech na této oceňované škole ale zatím nestudoval.