Sedmnáctiletý student nelítá nízko. Točí film o pilotech za socialismu

Sedmnáctiletý student natáčí film o pilotech (zdroj: ČT24)

Je mu teprve sedmnáct let a už natáčí svůj třetí celovečerní film. Student gymnázia z Hradce Králové David Balda si pro hraný snímek Narušitel vybral námět z prostředí letiště v dobách socialismu. Inspirovaly ho vzpomínky dědečka, bývalého vojenského pilota.

Chystaný snímek má být podle Davida Baldy příběhem o lásce k létání. Tu zdědil po dědečkovi, který, během služby v socialistické armádě, zachránil před sešrotováním letoun Z-126. Opravený stroj si zahrál ve filmu jeho vnuka – jeden z hrdinů se s ním pokusí o ilegální přelet hranic na Západ.  

„Příběh začíná tím, že parta čtyř lidí se učí lítat v aeroklubu. Postupem času se tři z nich začínají odklánět k StB s cílem poškodit čtvrtého člena skupiny, který je nejúspěšnější. Pak se dostáváme do doby o patnáct let později, kdy jsou už všichni armádní piloti. Linka s StB se rozjíždí ještě víc a vede k šokujícímu závěru,“ prozradil z děje Balda.

„Létají“ i Zindulka nebo Dvořák

Na natáčení se podílí jako režisér, kameraman i producent. Rozpočet jeho filmu překoná 600 tisíc korun. Jen malou část financí získal veřejnou sbírkou, zbytek posháněl, jak se dalo. Sáhl i do vlastní peněženky. Tvůrcům se navíc podařilo získat pro spolupráci známé herce.

David Balda při natáčení filmu Narušitel
Zdroj: ČT24

„Mám rád lidi, kteří jsou něčím zaujatí a něco chtějí, proto tomu fandím,“ podotkl ke svému účinkování Stanislav Zindulka. Ve filmu se také objeví Jiří Dvořák. „Každý zkušenější herec by měl čas od času v podstatě posloužit mladší generaci, a když může, tak jí i něco předat,“ domnívá se.

Natáčet se bude do listopadu, do kin by chtěl David Balda film Narušitel uvést v příštím roce, pomůže mu profesionální distributor. A určitě se pak prý pustí do dalšího snímku.