Recenze: Losers Cirque Company zvládá Kolaps bez kolapsu

Losers Cirque Company představila Kolaps (zdroj: ČT24)

Po loňské premiéře představení Beach Boy(s) představila i letos Losers Cirque Company svou nejnovější inscenaci na festivalu Letní Letná. Nazvali ji Kolaps.

Jak název napovídá, novocirkusové uskupení si - tentokrát v posílené sestavě (šest mužů a čtyři dívky) - připravilo nejrůznější variace na téma životních kolapsů. Ty však autoři nevnímají pouze negativně. Berou je spíš jako důležité zkušenosti, které jsou pro člověka prakticky nepostradatelné, protože ho posouvají dál.

„Zkoumáme kolaps. Kolaps je součástí všech životů. Je to každodenní zkušenost, která ničí, bortí a drtí. Ale také buduje, zoceluje a utužuje. Bez kolapsu nelze posouvat své možnosti, nelze jít vpřed, nelze překročit svůj stín,“ říkají v programu inscenace autoři a dodávají: „Zajímá nás podstata kolapsu. To, co dělá s jedincem a co naopak s celou společností. Otočí se společnost ke kolabujícímu zády? Využije společnost kolapsu jedince, nebo nabídne pomocnou ruku?“

Přestože účinkující nezapřou svůj komediální talent, novinka není tak rozdováděná a prošpikovaná humorem, jako byl loňský kus (připomeňte si Beach Boy(s) v recenzi). Dramaturgie večera postrádá děj a vývoj v obvyklém slova smyslu, namísto toho skládá spíše kaleidoskop abstraktních a alegorických čísel. Před zraky diváků se objevuje jeden pohybový obraz, situace či mikropříběh za druhým. Představení často mění tempo a dynamické pasáže střídají části o poznání klidnější.

Vystačí si s málem

Hlavní myšlenka inscenace se občas rozplyne v cirkusové artistice, a v určitých momentech tak hraje prim především akrobatická exhibice. Dohromady však dílo tvoří soudržný celek, který dává velký prostor fantazii diváků. Akrobacie je propojena se současným tancem, byť toho je v inscenaci spíše poskrovnu. Na některých interpretech je samozřejmě znát, že jsou spíš akrobaty než tanečníky, jejich výkony jsou ale profesionální a v absolutní souhře. K nejpůsobivějším sekvencím patří náročné kousky vzdušné akrobacie, při nichž ženy i muži létají vysoko vzduchem. 

Až na samý počátek představení, kdy je jeviště zaplněno od stropu visícími průsvitnými igelity, které však interpreti brzy strhávají, zůstává scéna zcela čistá. Akrobati používají pouze svou vlastní obratnost a fyzickou sílu, ve hře nejsou žádné rekvizity ani další pomůcky. Použité prostředky jsou tedy velmi jednoduché a osmdesátiminutový večer si vystačí opravdu s málem.

Kolaps (Losers Cirque Company)
Zdroj: Letní Letná

Báječný je živý pěvecký a hudební doprovod (Josefina Žampová a Vladimír Mikláš), stejně tak audiovizuální efekty a animace na plátně na horizontu jeviště. Nová česká inscenace je povedený kus, který letošní ročník Letní Letné uzavírá důstojně a s grácií.