Make No Noise, Miroslav Srnka uvádí v Ostravě operu

Opera Make No Noise má českou premiéru v Ostravě (zdroj: ČT24)

Při komponování opery Make No Noise se Miroslav Srnka inspiroval skutečnou postavou a filmovým příběhem. Dílo, které vzniklo na objednávku Bavorské státní opery, se zaobírá tématem válečného traumatu. Světovou premiéru měla opera před osmi lety, v Česku poprvé zazní v pátek na festivalu Ostravské dny nové hudby.

Libretistu Toma Hollowaye inspiroval film španělské režisérky Isabel Coixetové The Secret Life of Words (Tajný život slov). Pro operu si ze snímku vypůjčil téma lidské komunikace – obnovení schopnosti člověka po prožitém traumatu znovu někomu důvěřovat. „Jakákoliv další lidská bytost je svým způsobem potenciální nebezpečí a to člověk ze sebe zkrátka musí odstranit,“ upřesnil skladatel Miroslav Srnka. 

Jedna z postav je inspirovaná skutečnou ženou – terapeutkou pomáhající lidem, kteří zažili válečné mučení. „Pokud jde o příběh, říkám si, jaká náhoda to byla, že ne zrovna příjemné události posledních let se nám tematicky dostaly do opery a ta tím získala nový význam,“ lze podle Srnky dílo vztáhnout i k mnohým aktuálním událostem.

„Jde o velice sofistikovanou kompozici, velice náročnou, pracuje s elektronikou a zároveň takovými zvláštními podtóny,“ uvedl k opeře Jiří Nekvasil, který se ujal režie ostravského uvedení.

obrázek
Zdroj: ČT24

Opera byla zatím uvedena třikrát, ani jednou v klasickém divadelním sále. Festivalové publikum dílo uvidí v industriálním prostoru Trojhalí Karolina. Atmosféry rozlehlé bývalé tovární haly využívá i scénografie: jediným výrazným prvkem na dlouhé šikmé ploše je žlutá pumpa. Postavy se na scéně spíše míjejí, hrají čelem k orchestru a diváci je sledují z nadhledu. Ztvárňují je pěvci z Kanady, Maďarska, Rakouska a Německa.