ČT art zpříjemní podzim uměním. Prvním dárkem je Husa

Upoutávka: Podzim na ČT art (zdroj: ČT24)

Na umění orientovaní diváci jsou už čtyři roky vysílání zvyklí, že jim kulturní stanice České televize nabízí zážitky, k nimž se často není jinak než přes televizní obrazovku možné dostat. V tom ČT art pokračuje i během podzimu, v němž se diváci mohou těšit třeba na nový hudební pořad jazzmana Rudyho Linky, další řadu Šumných stop, kino Akiho Kaurismäkiho či koncerty rockové i vážné hudby. Podzimní program tradičně uvozuje Týden dárků, který 1. září zahájí přímý přenos představení z brněnského Divadla Husa na provázku. Další pořady poodhalil v rozhovoru výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

Přímý přenos jakého představení Art letos vybral? 

Podzimní program startujeme přímým přenosem divadelní inscenace, což už se stalo tradicí. Tentokrát vysíláme z Divadla Husa na Provázku, inscenaci Lásky jedné plavovlásky – plavovlásky jedné lásky. Důvodů je několik. Provázek slaví padesát let existence a na podzim jsme také připravili seriál o historii této proslulé scény.

Upoutávka: 50 let Divadla Husa na provázku (zdroj: ČT24)

Další podzimní tradicí je Týden dárků. Co letos diváci ještě dostanou?

Týden dárků je ochutnávka toho nejlepšího ze všech žánrů, co diváci uvidí na podzim. Připomeneme si deset let od úmrtí Luciana Pavarottiho, máme připravené některé lahůdky, jako třeba Bohému z Metropolitní opery, která je unikátní v tom, že šlo tehdy, v roce 1977, o první přímý přenos z MET. Zazpívá nám i Katy Perry, uvidíme dokument o kapele Genesis. Dostaneme dávku černého humoru s vynikající komedií Divoké historky.

Upoutávka: Týden dárků na ČT art (zdroj: ČT24)

Art v přímém přenosu nabídne na podzim také třeba Eurovizní soutěž mladých tanečníků. Jsou přímé přenosy tím, co diváci chtějí? Sledovat všechno živě?

Živé přenosy mají určitě magickou moc. Kromě toho, že sledovanost i ohlasy jsou poté větší, tak slůvko „živě“ dává lidem pocit, že mohou být svědky něčeho, co se právě děje tady a teď. Vrcholem Týdne dárků budou ještě další dva přímé přenosy, a to zahajovací koncert festivalu Dvořákova Praha a dokument Barenboim: Smetana - Má vlast. Tento dirigent letos Mou vlast dirigoval na festivalu Pražské jaro, při té příležitosti vznikl film, který se Danielu Barenboimovi natolik líbil, že se rozhodl přijet na slavnostní premiéru do Prahy, i když bylo téměř nadlidským úkolem najít v jeho na několik let dopředu nabitém diáři čas. Na ČT art půjde o první přímý přenos filmového představení, diváci si užijí atmosféru z premiéry v kině Lucerna, stejně jako tamní publikum.

Tomáš Motl a Rudy Linka představují podzim na ČT art (zdroj: ČT24)

Další program naváže mimo jiné na úspěšný cyklus Šumné stopy.

David Vávra je velmi charismatický průvodce, odborník, který s nadhledem a vtipem dokáže přiblížit věci, které jsou třeba i složitější. Tentokrát nás zavede do Rumunska, kde jsme se i díky našim krajanům dostali do zajímavých míst. Lidé budou překvapeni, že i tam jsou české stopy, že například architekt Karel Líman se stal na začátku dvacátých let architektem rumunského královského dvora a spousta tamních romantických sídel vznikala na rýsovacím prkně tohoto mladoboleslavského rodáka.

Když mluvíme o Rumunsku - co zajímavého představí Art na podzim ze zahraniční tvorby?

Určitě se diváci mohou těšit na obnovenou premiéru kdysi velmi oblíbeného seriálu Dynastie Straussů. Pozval bych je i na několikadílný americký seriál Dějiny Hollywoodu, který mapuje od počátků vznik této továrny na sny. Odvysíláme také poslední řadu Mad Men, tedy Šílenců z Manhattanu. Z hudby uvidí diváci koncerty Metalliky či Police, v kinu Art pak chystáme minifestval filmů Akiho Kaurismäkiho. Samozřejmě budeme pokračovat v tradici uvádění filmů v původním znění s titulky.

Upoutávka: Filmy Akiho Kaurismäkiho v Kině Art (zdroj: ČT24)