S čertem k Čertovu jezeru. Plzeňské loutky nafotily „kampaň“

Plzeňské loutky ve Valdštejnské zahradě (zdroj: ČT24)

Město Plzeň se představuje v Praze jako kolébka českého loutkářství, které bylo loni zapsáno na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Ve Valdštejnské zahradě vystavuje do 11. září fotografie nejznámějších loutek, které zvou za poznáním Plzeňského kraje.

Výstava Paměť loutky propojuje výrazné momenty z plzeňské historie a turisticky atraktivní místa kraje. Na stylizovaných fotografiích stojí například loutkoví sládci před branou pivovaru nebo čert láká k návštěvě Čertova jezera. 

„Vybrali jsme patnáct míst, k nimž se váží historické předěly. Poté jsme v depozitáři vybrali loutky, které by mohly tento historický okamžik zinscenovat. Zároveň tak vypráví historii Plzně,“ upřesnila kurátorka výstavy Markéta Formanová.

Loutky na focení propůjčilo ze svého fundusu Muzeum loutek a Divadlo Alfa, které je v Plzni hlavním pokračovatelem tradičního loutkářství. Z tohoto města pochází tvůrce animovaných filmů Jiří Trnka a autor postaviček Spejbla a Hurvínka Josef Skupa. Po něm nese jméno také festival loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň.