V Číně dokončují komplex podle Bořka Šípka. Dominují mu barvy a výstřední styl

V Číně dokončují stavbu podle návrhu zesnulého Bořka Šípka (zdroj: ČT24)

Na jihu Číny dělníci dokončují jeden z nejpozoruhodnějších projektů světoznámého českého designéra Bořka Šípka. Komplex tří barevných věžáků výstředních tvarů se stal novou dominantou sedmimilionového města Fo-šan nedaleko Kantonu. Projekt se veřejnosti otevře ve druhé polovině příštího roku.

Komplex v přepočtu za pět miliard korun tvoří tři věžáky, stovky bytů a kanceláří, luxusní hotel, desítky restaurací a dokonce i kostel. Dílo Bořka Šípka zabírá plochu 11 tisíc metrů čtverečních a významně tak mění i panorama města.

„Být u tak široce pojatého projektu, který je vlastně celou novou čtvrtí superměsta, je sen snad každého architekta,“ říkal Šípek před svou smrtí v únoru 2016. Investor chtěl po architektovi nekonvenční, nápaditou architekturu, která bude hned na první pohled vzbuzovat pozornost a stane se symbolem města.

Šípkův spolupracovník, liberecký architekt Zdeněk Urbánek, potvrzuje, že stavba v Číně skutečně pozornost přitáhla: „Je to určitě zvláštní architektura. Dokonce myslím, že Fo-šan nic podobného nemá, což říkali i Číňané, byli z toho dost nadšení.“

Zakázka díky skleněné váze

Podle Urbánka získal Šípek zakázku díky své skleněné váze, která zaujala čínského investora. Umělecké dílo ze skla ostatně připomínají i dokončované budovy. „Je to architektura, kde jsou prvky šípkoviny. Například svázání budovy motýla nebo kudrlinky na budově, kde jsou jen restaurace. Bořek to míval na skle a má to vždy i v architektuře,“ dodal Urbánek. 

Vizualizace U-City podle návrhu Bořka Šípka (zdroj: ČT24)

Šípek do Číny a východní Asie jezdil od poloviny 80. let. Nejprve šlo zejména o výrobu porcelánu a příborů, později dostával zakázky i jako architekt. Navrhl například interiéry hotelu v čínské Šanghaji a ve stejném městě i luxusní vilu, interiéry hotelu v japonské Hirošimě nebo sídlo strojírenské firmy v Tokiu. V Šanghaji založil i ateliér, který vede jeho syn. 

Komplex ve Fo-šanu je ale s přehledem největší. Město se v budoucnu stane součástí megalopole v deltě Perlové řeky. Spojením devíti měst vznikne sídlo s více než 55 miliony obyvatel.

Čeští architekti mají v Číně úspěch

Českých architektů, navrhujících domy v dynamicky se rozvíjející Číně, v posledních letech přibývá. Manželé Ivana a Jan Bendovi například v Šanghaji založili velkou architektonickou kancelář a navrhli už přes čtyři stovky domů. Od hotelů, kancelářských či obchodních budov po obytné komplexy pro tisíce lidí.

Architekt Zdeněk Fránek vyprojektoval „zprohýbanou“ budovu galerie umění v Pekingu. V první polovině 21. století pak tým českých architektů navrhl pro Šanghaj celou čtvrť o desítkách domů a vil, která má připomínat Prahu. 

Vydáno pod