Bolševická revoluce v komiksu vyjde na výročí sta let

Bolševická revoluce v komiksu a bez příkras vyjde na výročí sta let (zdroj: ČT24)

V polovině září v Česku vyjde nová komiksová kniha Kronika bolševismu. Vydání je načasované téměř přesně na výročí 100 let od bolševické revoluce v Rusku, dříve známé hlavně jako Velká říjnová socialistická revoluce. Komiks má ukázat historickou událost přesně tak, jak proběhla. Bez ideologických pohledů. S autory díla natáčel reportér ČT Karel Rožánek.

Výstřel z křižníku Aurora a útok bolševiků na Zimní palác – bolševickou revoluci si i po 100 letech stále hodně lidí pamatuje podobně jako z hraného filmu Deset dní, které otřásly světem z roku 1927.

Podle autora komiksu byly tehdejší událostí jiné, než se vykládá. „Proběhlo to naprosto hladce, vláda se vzdala, protože jí nic jiného nezbývalo, protože ji opustila armáda. Učili jsme se naprosté bludy. Celý komunismus je postavený na lži a násilí,“ říká autor komiksu Kronika bolševismu Zdeněk Ležák.

Nový komiks má realitu ruského podzimu roku 1917 ukázat. U řady lidí to podle Zdeňka Ležáka vyvolá kritiku i odpor. „Nepravda je opravdu v nás tak vetřená, že si myslím, že neuvěří, že to bylo takhle, přitom jsou to fakta, která jsou snadno dohledatelná,“ říká Ležák.

Nový komiks maloval Jakub Dušek. Jako profesionální výtvarník pracuje přes 12 let. „Dobře se kreslil Lenin, ten má charakteristické rysy, stejně jako Stalin, hůř se kreslil Zinovjev. Obličej má nudný,“ říká výtvarník komiksu Jakub Dušek.

Kronika bolševismu je zatím jeho největší komiksová zakázka. „Když jsem dostal tenhle projekt, že bych ho mohl dělat, tak mě to velice zaujalo. Hlavně mám rád atmosféru té doby,“ říká Dušek. 

Hlavní postava bolševické revoluce Vladimír Iljič Lenin byl minimálně jednou v Praze. V roce 1912 se v Lidovém domě v centru Prahy účastnil tajné konference ruských sociálních demokratů.

Lenin v Praze se proto objeví i v komiksu. „Prakticky na dvou obrázcích. Je to trošku nadsazené, kdy si děláme trochu srandu z našich obchodníků na Karlově mostě,“ vysvětluje Ležák.

Bolševická revoluce a sovětský systém na více než 40 let zásadně ovlivnily i životy lidí v poválečném Československu. Leninovy sochy byly tehdy skoro v každém větším českém městě. V Praze třeba na Vítězném náměstí v Dejvicích. Po roce 1990 ale byly všechny odstraněny.