Soundtrack Poděbrady zahájí Lucie svým jediným letošním koncertem

Michal Dvořák o festivalu Soundtrack Poděbrady (zdroj: ČT24)

Po loňském festivalovém „traileru“ se letos uskuteční první ročník festivalu Soundtrack Poděbrady. Čtyřdenní přehlídka filmové hudby a multimédií začíná 24. srpna jediným letošním koncertem kapely Lucie. Člen skupiny Michal Dvořák je jedním z organizátorů festivalu, jeho program přiblížil v následujícím rozhovoru.

Co s Lucií na koncertě představíte a není pro kapelu trochu svazující, že je to její jediný koncert v letošním roce?

Lucie hraje letos opravdu jediný koncert, ale připravujeme novou desku, máme za sebou kolem pětadvaceti zkoušek před prázdninami. Příští rok chystáme velké turné s novou deskou Evolucie. Poděbrady bereme trochu jako příležitost se rozehřát a zase se dostat ze studia na pódium. Pro festival jsme připravili speciální set. Zahrajeme samozřejmě téměř dvouhodinový koncert největších hitů, ale obrazový doprovod, tím že je to festival filmové hudby a multimédií, bude speciální. Máme štěstí, že jsme za těch třicet let spolupracovali s nejlepšími režiséry, scenáristy a kameramany, tak bychom rádi svým kolegům tímto také vzdali hold.

Například kytaristovi Radimu Hladíkovi…

Rádi bychom mu in memoriam udělili cenu za přínos hudbě, a filmové hudbě především. S Radimem jsem dělal třeba film Zapomenuté světlo a dodnes na to velmi rád vzpomínám. Provázel nás celou naši historii, hraje mimo jiné na kytaru ve studiové i filmové verzi písně Amerika. I ta na koncertě zazní.

Začíná přehlídka Soundtrack Poděbrady (zdroj: ČT24)

Co dalšího první ročník nabízí?

Unikum je myslím doprovodný program. Je celý zdarma, po čtyři dny od dvanácti do půlnoci probíhá v lázeňském parku a na kolonádě, zapojilo se do něj osmdesát subjektů. Jsme festival filmové hudby a multimédií, proto bychom rádi dali prostor všem uměleckým profesím, které se na vzniku filmu podílejí. V doprovodném programu tak najdete výstavy fotografií, otevíráme stanici metra, kde bude hrát pouliční hudba, připravena je překážková dráha, kde si lidé vyzkouší, jestli by mohli hrát v akčních filmech, a tak dále.

Festival uvede i premiéry: projekt Jana P. Muchowa nebo Tři oříšky pro Popelku s živou hudbou. V Poděbradech zahraje i oscarový skladatel Nicola Piovani, který skládal hudbu pro Felliniho nebo Benigniho. Co další hudební program?

Jan P. Muchow a The Antagonists uvedou svůj projekt ve světové premiéře za doprovodu symfonického orchestru. K headlinům patří i Jaroslav Uhlíř s kapelou, představí své hity z filmů pro děti. Na sobotu je připraven večer HBO, kde symfonický orchestr zahraje největší hity jako Hru o trůny, True Blood, dokonce i české seriály, například Pustina. Tento program od půl dvanácté večer je opět zdarma. Promítat budeme i na budovu zámku, projekční plocha je osmdesát krát třicet metrů.