Učitelky a Báby z ledu si všiml Oscar. Zatím „jen“ ten evropský

Evropská filmová akademie zveřejnila seznam padesáti jedna filmů uplynulé sezony, ze kterých bude vybírat držitele „evropského Oscara“. Mezi tituly jsou i české snímky.

Do širšího výběru se dostaly filmy dvou tuzemských režisérů. Bába z ledu je příběhem o otužování a rodinných vztazích, natočil jej Bohdan Sláma. Jan Hřebejk pak zaujal hořkým dramatem z dob socialistického Československa o manipulativní Učitelce

Češi jsou také zapsáni v koprodukčních snímcích Přes kosti mrtvých a Ústava. První z nich natočila režisérka Agnieszka Hollandová a odehrává se na česko-polském pomezí, kde začne docházet k záhadným vraždám. Druhý je dílem chorvatského tvůrce Rajka Grliće. Jeho hrdinou je transvestita, který se vyrovnává se smrtí svého přítele.

Přes kosti mrtvých (2017, režie: Agnieszka Hollandová)
Zdroj: R. Palka/CinemArt

Podle akademie širší výběr, v němž jsou zastoupeny tituly z jednatřiceti zemí, dokládá rozmanitost evropské kinematografie. Zmíněným snímkům konkuruje například poslední film nedávno zesnulého polského režiséra Andrzeje Wajdy Mžitky nebo Happy end od rakouského filmaře Michaela Hanekeho. 

V listopadu akademie oznámí užší nominace v jednotlivých kategoriích, vítěze pak vyhlásí 9. prosince v Berlíně.