Jak zabránit přesycení z konzumu? Bulimií, navrhují výtvarnice

Konzum jako téma výstavy v NoD (zdroj: ČT24)

Spolupráci dvou výtvarnic z nastupující generace polské a české umělecké scény představuje galerie v pražském experimentálním prostoru NoD. Juliana Höschlová a Marta Antoniaková tu vystavují svoje díla pod názvem Bulimia Cocktail Party. A právě motiv konzumace a následného vyvrhování se prolíná jejich instalací.

Mladé výtvarnice dala dohromady kurátorka Eva Riebová. „Hlavní téma je náš pocit z přesycení. Přesycení úplně vším. Ať už to jsou věci, materiály, ale i informace a emoce, které se na nás každý den valí v takových dávkách, že je ani nejsme schopni trávit,“ obává se.

Obě umělkyně odkazují k závislosti na konzumaci a k nutnosti zajímat se o okolní svět. Třeba instalací přetékající plyšovými hračkami, plastovými postavičkami a tetováním ze žvýkaček. „Připadá mi, že celá výstava je nakonec laděna dost negativně v tom smyslu, že nám vlastně nezbývá nic jiného než se stát nechtěnými bulimiky, jako určitý způsob filtrace a vstřebávání,“ vysvětlila název výstavy Juliana Höschlová.

Při její přípravě uspořádala také sbírku igelitových tašek, z nichž poté vytvořila rozměrnou instalaci. Na dílo, odkazující podle výtvarnice k zamyšlení, „co zbyde“, navazuje její dlouhodobý projekt Whiteland. V něm se věnuje otázkám migrace nebo neonacismu. V galerii NoD je k vidění do 8. září.