Pouliční sochy i záchody. Michal Trpák vystavuje (ne)veřejné umění

Michal Trpák vystavuje v Prague Gallery (zdroj: ČT24)

Michal Trpák vytvořil desítky soch z různých materiálů. Vystavuje v Čechách i v zahraničí, v galeriích i na ulicích. Jeho tvorbu za posledních několik let shrnuje nyní Prague Gallery.

Trpák vystudoval kamenosochařství, kámen ale není výlučný materiál, se kterým pracuje. Vytvořil sochy i z bronzu, skla, keramiky, pryskyřice nebo betonu. „Baví mě zkoušet různé materiály, pro každý projekt se hodí jiný,“ domnívá se umělec.

Trpákova díla se často dotýkají problémů současné společnosti a reflektují i místo, v němž jsou instalovány. Právě práce s prostorem je pro tohoto výtvarníka velmi důležitá, ať už jde o město, nebo volnou krajinu. „Baví mě, když je dílo v kontextu s architekturou, s divákem, který jde po ulici,“ podotýká výtvarník. Z veřejného prostoru přenesl do galerie například postavy, které jako by se pomocí deštníku snášely ze stropu.

Socha je i architektura

Socha podle Trpáka může být i architektura, na výstavě představuje například návrh organické stavby zubařské ordinace. Věnuje se i designu, jak dokládá originální sanitární keramika. Vznikla na objednávku soukromého investora. „Dělal jsem návrh koupelny, pro niž vznikla i organická betonová vana. A s investorem jsme dospěli k závěru, že i záchody a umyvadla by měly být nějakým způsobem originální,“ vysvětlil Trpák. Inspirovat se jeho nápady mohou návštěvníci Prague Gallery do konce září.