Ne násilí, ale láska. Dokument se vrací k protestům kvůli zastřelení černošského mladíka

Dokument se vrací k nepokojům ve Fergusonu (zdroj: ČT24)

Tři roky od nepokojů v americkém městě Ferguson vstoupil do amerických kin dokument Whose Streets? Popisuje události ze srpna 2014, kdy bělošský policista zastřelil neozbrojeného černošského mladíka. Podle dokumentaristů Sabaah Folayanové a Damona Davise nechce snímek ukazovat násilí, ale lásku.

Zastřelení afroamerického teenagera Michaela Browna v srpnu 2014 vyvolalo celonárodní protesty. Spustilo je doporučení soudu neobžalovat policistu, který byl druhým aktérem incidentu. Nepokoje měly upozornit na dvojí metr, který policie údajně používá při posuzování činů bělošského a černošského obyvatelstva. 

„Vůbec to není normální dokument,“ říká o filmu jeho spoluautorka Sabaah Folayanová. „Rozhodli jsme se udělat něco, co bude reprezentovat tento okamžik v historii jak v obsahu, tak v jeho podobě. Nesnažili jsme se poučit lidi ze statistik, není tam moc přímé řeči, je to velice emocionální a lidský příběh.“ Tvůrci pracovali se záběry z mobilních telefonů a kamer, které měli protestující u sebe.

V médiích se pořád omílal příběh o rozzlobených, iracionálních a násilných lidech. O lidech, kteří vyšli do ulic a zničili svou čtvrť. Ale tak to vůbec nebylo. Viděl jsem hodně lásky a rozhodnutí založených na lásce k sobě a k lidem okolo.
Damon Davis
režisér

Dokument vypráví o lidech, kteří hráli v protestech klíčovou roli. Ukazuje nejen jejich každodenní život, ale především důvody, proč se chtěli zapojit. První diváci snímek viděli v lednu na filmovém festivalu Sundance, do kin vstoupil před týdnem. Trochu příznačně v době, kdy podobné nepokoje začaly otřásat dalším americkým městem. Střety krajní pravice a jejích odpůrců vyvolalo rozhodnutí radnice v Charlottesvile ve Virginii o odstranění sochy generála jižanské armády z americké občanské války.