Lubomír Typlt létá na kole pomocí deštníků

Výtvarník Lubomír Typlt vytváří létající kola pomocí deštníků (zdroj: ČT24)

Výtvarník Lubomír Typlt představuje v pražské DSC Gallery svou aktuální tvorbu. Expozice dostala název 370° kruhu podle jednoho z jeho textů pro hiphopovou skupinu WWW. Jméno výstavy odkazuje k neskutečným stavům, jako je například kulatá krychle. Surrealistický náboj má i hlavní motiv expozice, který tvoří jízdní kola propojená s deštníky.

Ústřední z vystavovaných objektů je instalace kola s deštníky, která nese název Convoy. „Ten nápad vznikl složeninou dvou motivů. Kolem roku 2012 jsem maloval děvčata, jimž vítr rve z rukou deštníky. A před dvaceti lety jsem začal malovat kolo, které bylo ověšené konvemi. A teď najednou se tyhle dva motivy spojily,“ vysvětluje Typlt.

Dokonalý deštník

Deštníky začal původně malovat jako odkaz k mistrům osmnáctého a devatenáctého století. Na svých obrazech je mají už Max Švabinský nebo Francisco Goya. „Je to už několik století starý motiv. A já jsem se ten motiv snažil dostat do jiných souvislostí. Deštník má obrovsky zajímavou vizualitu a je zajímavé, že ten tvar se opravdu už staletí nemění. Ten design je tak dokonalý, že se s tím už nedá nic dál dělat,“ uvažuje malíř.

„Nikdy jsem nemaloval zátiší. Namísto toho jsem si jako model postavil instalaci, která sama musela obstát jako umělecký artefakt. Až potom jsem udělal ten posun, že jsem objekt namaloval. Primárně se pořád považuji za malíře. Stále to kolo můžu zasadit do jiného prostředí, řešit vztahy mezi barvami, tak moje malby vznikají,“ popsal způsob své tvorby.

Lubomír Typlt
Zdroj: Martina Houdek/ČTK

Dalším typickým prvkem výstavy je výrazné využití barev. Typltovy obrazy v divákovi zanechávají podle galeristů silný emotivní dojem. Samota či smutek dostávají podobu intenzivních odstínů barevné škály od fuchsiově růžové po námořnickou modř. 

Výstava v DSC Gallery potrvá do 19. září. Typlt proslul zejména malbami syrových figur, často s potměšilým výrazem a vždy v sytých a kontrastních barvách, které utvářejí silnou atmosféru. Absolvoval vedle českých vysokých uměleckých škol také Akademii umění v Düsseldorfu. Je rovněž spoluzakladatelem a autorem textů populární kapely WWW.