Za muzikou do Rumunska. Na festival Banát cestoval rekordně dlouhý vlak

Na festival Banát vyrazil rekordní vlak (zdroj: ČT24)

Jediný český festival mimo Česko se právě koná v rumunském Banátu. Ve vesnici Eibentál, kde již téměř dvě století žije česká komunita, vystoupí třicet kapel, třeba Wohnout, Jablkoň nebo Houpací koně. Přes tisíc účastníků včetně účinkujících do Rumunska odvezl speciálně vypravený vlak. Hudba se rozezněla ve středu večer a utichne v neděli ráno.

V mnohonárodnostním Banátu žije početná česká komunita od počátku 19. století v šesti ryze českých vesnicích. Totální izolace v horách nad Dunajem dokázala téměř dvě stě let udržet českou kulturu v takovém stavu, v jakém si ji čeští emigranti přinesli.

Cílem festivalu je pomoci české komunitě v nelehké ekonomické situaci a poskytnout jí příležitost kontaktu s krajany. Účastníci festivalu kromě stanového městečka využívají ubytování a stravování u krajanů, čímž jim pomohou si přilepšit. Vedle toho festival přispívá k propagaci českých vesnic jako unikátní turistické destinace.

„Právě rozvoj šetrného cestovního ruchu je jednou z mála možností, jak místním obyvatelům dát možnost vydělat,“ uvedl pořadatel banátského festivalu Štěpán Slaný, který upozorňuje, že v Banátu panuje vysoká nezaměstnanost a platy jsou poměrně nízké.

Nejdelší osobní vlak

Letos poprvé odvezl účastníky i účinkující do Rumunska místo autobusů vlakový speciál. Téměř tisícitunový a půl kilometru dlouhý stroj, který čítá 18 vozů, je údajně nejdelší osobní vlak, jaký jel po českých železnicích za poslední desítky let. Do Banátu vezl přes tisíc účastníků včetně většiny účinkujících. Na festivalu vystupuje přes třicet kapel a muzikantů, program slibuje také divadlo nebo přednášky.

Akce volně navazuje na tradici kulturně hudebních festivalů, které se v minulých letech konaly na území českých vesnic, převážně v Gerníku a Svaté Heleně. Poté se festival přesunul do vesnice Eibentál, kde je nyní největší česká komunita v celém Rumunsku.