Zemřel hudebník Ivo Pavlík, strůjce hitů Věry Špinarové

Ve čtyřiaosmdesáti letech zemřel hudební skladatel, klávesista a klarinetista Ivo Pavlík. Profesně se zapsal především do repertoáru své někdejší partnerky Věry Špinarové, stál za jejími deskami Andromeda a Meteor lásky a pobídl ji k české interpretaci ústřední melodie z filmu Tenkrát na Západě.

Smrt skladatele oznámila jeho životní partnerka, zpěvačka Heidi Janků, na svém facebookovém profilu. „S hlubokým zármutkem a nesmírnou bolestí v srdci vám musím oznámit, že mě navždy opustil nejlepší muž mého života Ivo Pavlík. Svůj boj o život bohužel prohrál. Jeho nemocné srdíčko přestalo bít včera 12. 8. 2017,“ napsala.

Pavlík se narodil 12. května 1933 ve slezském Bílovci a po maturitě na novojičínském gymnáziu vystudoval brněnskou pedagogickou fakultu. Právě zde spojil svůj život s hudbou, studoval i vyučoval hudební výchovu a v místech svého profesního působení (Pardubice, Chrudim) se podílel i na vzniku menších hudebních těles.

Vzdálená Andromeda

Do české pop-music se zapsal v sedmdesátých letech, když na začátku dekády převzal vedení ostravské skupiny Majestic a přejmenoval ji na Orchestr Ivo Pavlíka. Zde se také seznámil se zpěvačkou Věrou Špinarovou, která ve skupině vystřídala Marii Rottrovou, a na dalších dvanáct let s ní spojil svůj soukromý i profesní život.

S Majestic nazpívala Špinarová svůj první singl Music Box, jímž se ostravská interpretka dostala mezi přední jména tuzemské populární hudby – rytmická skladba ve stylu zpěvných melodií šedesátých let se totiž na prvním místě v žebříčku rádiových hitů držela několik měsíců.

Sám Pavlík pro Špinarovou složil píseň Andromeda, skladbu inspirovanou populárním psychedelickým rokem éry hippies, která se v roce 1972 stala i titulní melodií zpěvaččiny první LP desky.  Podílel se také na albu Meteor lásky a v polovině sedmdesátých let svou partnerku pobídl k tomu, aby nazpívala i nejznámější píseň své kariéry – Jednoho dne se tam vrátíš na melodii Ennio Morriconeho z kultovního westernu Tenkrát na Západě.