Poruba chce restaurovat dvě umělecká díla z dob socialismu

Poruba chce restaurovat dvě umělecká díla z dob socialismu (zdroj: ČT24)

Městský obvod Ostrava-Poruba nechá zrestaurovat dvě umělecká díla. Jedno z nich ozvláštňuje od počátku normalizace panelové sídliště, druhé vzniklo v budovatelské éře padesátých let a je součástí nepřehlédnutelné dominanty obvodu – takzvaného porubského oblouku.

Dekorativní stěnu od Eduarda Ovčáčka a Drahoslava Berana schvalovaly v sedmdesátých letech hned dvě komise. Jedné z nich předsedal Antonín Ivanský, autor ostravské sochy Lenina.  „Vytvořil situaci, že to je dílo, které nemá zvláštní hodnotu a kvalitu,“ vzpomíná jeden z autorů Eduard Ovčáček. 

Spolu se svým kolegou se inspirovali konstruktivismem, který pracuje s geometrickými tvary. Stěnu vytvořili ze sto dvou betonových krychlí, součástí byly původně i keramické terče. „Kostky jsou natáčeny tak, aby měly světlo a stín a vytvářely jakousi strukturu,“ popisuje Ovčáček. Podle něho je dílo poměrně zachovalé, přestože restaurovat se bude poprvé.

Žádné vyloženě budovatelské téma

Druhý objekt, který projde obnovou, vznikl dříve – v padesátých letech. Reliéf z terakoty, vytvořený Antonínem Širůčkem, zdobí vstup do nové Poruby postavené ve stylu socialistického realismu. „Širůček zvolil civilní téma, jeho reliéf zachycuje odchod do práce, návrat domů. Jsou na něm běžné věci jako kolo nebo pes. Žádné vyloženě budovatelské téma,“ podotýká Jakub Ivánek, autor databáze Ostravské sochy. 

Městský obvod Poruba chce oživit nejen reliéf, ale i prostranství před obloukem. Konat by se tu měla akce Zažít Ostravu jinak a také promítání v rámci festivalu Kamera Oko.