Woody Harrelson a Naomi Wattsová staví pro rodinu Skleněný zámek

Do amerických kin vstoupil Skleněný zámek (zdroj: ČT24)

Do amerických kin byl uveden film Skleněný zámek. Snímek podle autobiografického bestselleru vypráví příběh čtyř dětí, které vyrůstají v nekonformní rodině ve Spojených státech šedesátých let.

Rodina Wallsových je disfunkční - a poněkud netradiční. Stále se stěhuje z místa na místo. Matka, umělkyně, místo přípravy večeře, raději maluje obraz. Otec, pokud je střízlivý, učí děti fyziku, geologii, ale hlavně umí skvěle vyprávět neuvěřitelné příběhy.

„Vzdělávání je lepší, pokud je založené na zkušenostech. Je lepší jít do přírody a zažít na vlastní kůži, o čem mluvíme ve školní lavici,“ domnívá se herec Woody Harrelson, že výukové metody otce, kterého ve filmu hraje, nemusí být vždycky od věci. 

Jeho manželku ztvárnila Naomi Wattsová, v roli dcery Jeannette se objeví Brie Larsonová. „Myslím, že hodně z nás má pocit, že nemůžeme být tím, kým jsme,  nebo alespoň ne úplně. Chci podpořit víc lidí, aby věřili, že můžou cokoli. Život je komplikovaný a užít si tu cestu prostě není jednoduché,“ obává se.

Skutečná Jeannete se rozhodla knihu o svém nelehkém dětství napsat v polovině devadesátých let. V jejím příběhu nechybí humor, zároveň ale nezlehčuje dramatické události. Filmové verze bestselleru, který se dočkal překladu do více než dvaceti jazyků, včetně češtiny, se ujal méně známý americký režisér Destin Daniel Cretton.