V Brně objevují kytarové talenty

Kytarový festival v Brně vybíral talenty (zdroj: ČT24)

Vedle hudebních hvězd dává Mezinárodní kytarový festival v Brně prostor i těm vycházejícím. Účastnit se můžou soutěže Guitartalent, ocenění kytaristé postupují do finále v Tokiu. Vítězové letošního ročníku už jsou známi.

Jak hbité jsou hráčovy prsty, jakou skladbu si vybral, i jeho výraz sleduje porota při soutěžních vystoupeních. Nejdůležitější je ale podle ní celkové sdělení a jak skladba interpretovi sedí. „Máme skladby, které jsou povinné nebo doporučené, třeba od Johanna Sebastiana Bacha. Nicméně většinu si můžou soutěžící vybrat, a je to dobře. Je to i na jejich výkonech znát,“ domnívá se předseda poroty Štěpán Rak. 

Soutěžit lze ve dvou kategoriích – hranicí mezi nimi je rok narození 1999. V kategorii pro starší hráče letos nejlepší výkon předvedla třiadvacetiletá Polka Joanna Zawiślak. Do první trojice se vešel ještě Japonec Takuya Okamoto a Bělorus Vitali Lapkouski.

První tři umístění získávají automatický postup do finále kytarové soutěže v Tokiu. Kromě toho si vítězka soutěže odveze z Brna i kytaru od japonského mistra Masakiho Sakuraie. Sám se na festivalu představil v roli lektora. Kurzy tvoří další část programu, jehož součástí jsou i koncerty. Ten závěrečný v pátek obstarají právě účastníci soutěže. Své umění předvedou na společném vystoupení na Nové radnici.