To je teda situace. Na Dole Michal resuscitují malbu

37 ostravských umělců vystavuje na Dole Michal (zdroj: ČT24)

Současná ostravská výtvarná scéna se představuje na Dole Michal. Výstava Situace: Ostrava 2017 shromáždila díla sedmatřiceti umělců a výtvarných skupin. Z jejich tvorby mimo jiné vyplývá, že malba rozhodně není mrtvá.

Hned u vstupu provokuje návštěvníky grafika Jiřího Surůvky s nápisem „Art macht frei“, malířka Markéta Hermanová zase „zachytila“ výbuch Fukušimy – tedy obchodního centra, kterému se tak v Ostravě přezdívá. V nákupním centru našel inspiraci pro své vystavené dílo i Daniel Balabán, vedoucí katedry malby na Fakultě umění Ostravské univerzity. Kurz první pomoci pro děti přeměnil na resuscitaci malby jako takové. „Místo figurín jsem udělal jakési kanape nebo paletu, ze které tryskají barvy,“ upřesnil výtvarník.

I když oživovat malba možná nepotřebuje. „Tvrzení, že malba je mrtvá nebo ustupuje do pozadí, se absolutně nepotvrdilo. Mám dojem, že malba naopak této přehlídce dominuje,“ upozorňuje kurátor Tomáš Koudela.

Z výstavy Situace: Ostrava 2017 na Dole Michal
Zdroj: ČT24

Ze zdi cechovny se tak přísně dívá Buffalo Bill Pavla Formana, usmívají se hororové figury Jana Vytisky, svítí pastelově barevná Existence Aleše Hudečka anebo shlíží kompostér Ivo Sumce.

Nejen malby, ale také fotografie a objekty hostí Důl Michal do 20. srpna. Jedno z děl, které je součástí umělecké „situace“, se ale konce výstavy nejspíš nedočká. Socha z písku od výtvarné skupiny love 69 popgeju se totiž postupně rozpadá.