Ocel inspiruje umělce v Ostravě. Třeba k raketě pro Kim Čong-una

Tvorba inspirovaná ocelí (zdroj: ČT24)

Ocel nemá limity, hlásí motto společné výstavy účastníků rezidenčního pobytu ve Vítkovických slévárnách. Popasovat se s touto slitinou museli tři umělci z Česka, Slovenska a Polska.

Český konceptualista Martin Kocourek se rozhodl vyrobit raketu pro severokorejského vůdce Kim Čong-una. Ve své tvorbě rád recykluje odpady, materiál pro své dílo proto hledal v Ostravě na šrotišti barevných kovů. „Našel jsem třeba rozbitý barel, ale já v něm vidím přilbu, která prošla bitvou. Ve všem vidím nějaký potenciál,“ nevnímá dosloužilé předměty jako haraburdí.

Stejně jako jeho český kolega i slovenský výtvarník Juraj Florek považuje industriální prostředí za inspirativní. „Je to poklad pro člověka, který preferuje industriální krajinu, tedy pozměněnou člověkem, před tou přírodní,“ podotýká.

Karolina Lizurejová
Zdroj: ČT24

To třetí vystavující – polskou výtvarnici Karolinu Lizurejovou – přivedlo téma ke změně dosavadní práce. „Poprvé opustila figurativní tvorbu a začala dělat industriální výjevy,“ přiblížila koordinátorka rezidenčního pobytu Zuzana Kulhánková. Na výstavě umělkyně představuje obrazy z drátů.

Všechny objekty si zájemci mohou v Industrial Gallery prohlédnout do 8. září.