Legenda americké country Glen Campbell prohrál boj s Alzheimerovou chorobou

V americkém Nashvillu zemřel ve věku 81 let slavný countryový zpěvák Glen Campbell. Oznámila to americká média s odvoláním na prohlášení rodiny. Držitel pěti cen Grammy a člen Countryové dvorany slávy podlehl Alzheimerově chorobě, s níž bojoval šest let.

Campbell se naučil hrát na kytaru už jako malý kluk a později doprovázel takové hvězdy, jako byl Frank Sinatra, Elvis Presley nebo skupina Beach Boys.

Během své sólové kariéry ale dosáhl podobného věhlasu. Campbell byl neodlučně spjat s americkou countryovou scénou v 60. a 70. letech. Jeho písně se v amerických žebříčcích objevily celkem 75krát. Na svém kontě má úctyhodných 70 alb, z toho 12 se stalo zlatými.

V dějinách americké country se tak zařadil po bok takových hvězd jako byl Johnny Cash, Roy Clark nebo Kenny Rogers. Stejně jako oni se často objevoval v televizních show, kde ho sledovaly desítky milionů diváků.

Se svými příznivci se rozloučil na závěrečném turné v letech 2011–12. Ještě předloni ale získala cenu Grammy jeho píseň I'm Not Gonna Miss You. Nejslavnějšími hity Glena Campbella jsou Rhinestone Cowboy a Southern Nights.

Vydáno pod