Seriál „oprava vitráží v Opavě“ má 225 dílů

V Opavě opravují vitráže v Domě kultury (zdroj: ČT24)

Vitrážový strop z Domu kultury Petra Bezruče v Opavě prochází opravou. Skleněné vitráže z počátku minulého století vrací k původní podobě restaurátorka Hana Baronová. Kdy se dostanou z její restaurátorské dílny zpět na své místo, není zatím jisté.

Budovu z roku 1910 navrhl vídeňský architekt Leopold Bauer. Od února letošního roku je na seznamu národních kulturních památek. „Přes veškeré válečné události i přes úpravy v druhé polovině 20. století si tento objekt uchoval autentický ráz,“ připomíná Václav Hájek z Národního památkového ústavu.

Vitrážový strop do někdejšího sídla obchodní a živnostenské komory dodala firma Richarda Schleina z Hrádku. Autor návrhu vitráží není známý. Obrazce se ale nyní začaly propadat a potřebují mimo jiné vyztužit. 

„Některá skla už byla v havarijním stavu, hlavně vitrážové pláty, u nichž se zbortila olověná skladba. Vlastní vahou se propadaly a některá sklíčka byla vytlačována ven z olověných profilů,“ upřesnila restaurátorka. Je jedním z mála výtvarníků, kteří se v Česku věnují opravám skleněných vitráží.

Oprava vitráží v Opavě
Zdroj: ČT24

Ve své dílně musí postupně vrátit do původní podoby 225 dílů, které mají 51 centimetrů na šířku i na délku. S opravami by měla být hotová do konce listopadu, vitráže se ale hned poté na strop ve vestibulu Domu kultury nevrátí. Chybí totiž peníze na opravu kovové konstrukce, která je také potřeba. Oprava vitráží za víc než 400 tisíc korun je hrazena z prostředků knihovny.