Klip týdne: Adam Mišík, Vladimír Mišík / Variace na renesanční téma

Herec a zpěvák Adam Mišík natočil spolu se svým otcem Vladimírem Mišíkem poprvé v životě duet. Snad nejslavnější Mišíkova skladba – Variace na renesanční téma – se tak dočkala nové verze, kterou doprovází i stejně povedený videoklip, a objeví se v nové komedii Bajkeři režiséra Martina Koppa.

Kultovní skladba pochází ze sedmdesátých let a přežila nejen období komunistické diktatury. Text napsal předčasně zesnulý básník Václav Hrabě. Poprvé v podobě, jakou ji známe dnes, zazněla nejprve na koncertě v brněnské koleji na Purkyňkách a v květnu 1977 v rámci pražských Jazzových dnů v Lucerně. 

„Kdybych věděl, čím to je, tak budu vymýšlet jenom takové,“ odpovídá Vladimír Mišík na otázku, proč se právě z Variace stala legenda. „To se nějak člověk strefí do nějakého generačního rozpoložení. Zasáhlo to citovost určitého věku, je tam touha po velkém citu. Je v ní láska. Kromě toho, mollová stupnice je dojímavá. U některých Hraběho textů mi okamžitě naskakuje hudební představa, něco evokují, provokují a inspirují k hudebnímu podání. Takže mi Hrabě hodně usnadnil práci.“ 

Pod novým aranžmá písně je podepsán skladatel Jan. P. Muchow. V kinech si s komedií Bajkeři budete moci prodloužit léto od 19. října, kdy film do kin uvede distribuční společnost Falcon.