Noc barokních mistrů zakončila festival v Českém Krumlově

Noc barokních mistrů zakončila MHF Český Krumlov (zdroj: ČT24)

Letošní ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov nabídl návštěvníkům jihočeského města 18 koncertů. Tím posledním byla Noc barokních mistrů. Sobotní večer, který se odehrával poprvé v historii festivalu v zámeckých zahradách, měl na programu nejen barokní hudbu, ale i ohňostroj, iluminace a tanec.

Než zazněly první tóny závěrečného koncertu, pro návštěvníky byla připravena procházka zámeckou zahradou osvětlenou tisíci svíček. Poslední koncert 26. ročníku propojil genia loci s barokní hudbou v podání souboru Barocco sempre giovane. Publikum mohlo slyšet skladby barokních mistrů Georga Philippa Telemanna, Antonia Vivaldiho nebo Johanna Sebastiana Bacha.  

Vedle baroka má soubor v repertoáru také hudbu z jiných období, například na konci srpna vystoupí v žamberském kostele sv. Václava s díly Mendelssohna-Bartholdyho či Schuberta. Zahraje je i houslista Josef Špaček, který je jedním z mnoha spolupracujících sólistů.

Barocco sempre giovane na 26. MHF Český Krumlov
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

V Krumlově se jako sólisté k souboru připojili houslistky Iva Kramperová a Markéta Klodová a trumpetista Marek Zvolánek. Ten je mimo jiné i členem souboru Ten of the Best, který tvoří deset nejlepších trumpetistů světa.

Příští hvězda: Piotr Beczała

26. ročník krumlovského festivalu se opět setkal s velkým návštěvnickým zájmem, lístky si koupilo téměř 13 tisíc diváků. A přestože letošní program krumlovského festivalu sotva skončil, organizátoři už pracují na dramaturgii příštího roku. Prezident přehlídky Jaromír Boháč prozradil, že tváří připravovaného ročníku bude polský tenorista Piotr Beczała.