Temnou věž podle Stephena Kinga zdolaly první ohlasy

Temná věž má za sebou premiéru i první ohlasy (zdroj: ČT24)

Knižní fantasy série spisovatele Stephena Kinga Temná věž vstoupila do kin. Po mnoha letech spekulací ji zfilmoval dánský režisér a scenárista Nikolaj Arcel. Snímek už má za sebou slavnostní světovou premiéru, ta česká ho čeká za tři týdny.

Osm ikonických knih od Stephena Kinga vycházelo postupně od roku 1982. Spojuje je postava posledního pistolníka, který v potemnělém světě, jemuž hrozí zničení, drží pohromadě několik dimenzí. 

Sám spisovatel na filmu spolupracoval a odsouhlasil i několik posunů oproti předloze. Například to, že hlavní hrdina bude tmavé pleti. Posledního z řádu rytířů ztvárnil Idris Elba. „Velice nám pomáhal, když bylo třeba udělat nějaké rozhodnutí. Byli jsme v kontaktu, pokud jsem nad něčím váhal, byl také přítomen u obsazování hlavních rolí. Nikdy nám nic nediktoval, ale přispíval cennými názory,“ uvedl k poradní funkci Kinga režisér Nikolaj Arcel.

Zábava pro herce, méně pro recenzenty

Značná očekávání čtenářů po uvedení filmové adaptace do kin mírní první recenze. Temnou věž pasují spíše na jednoduchou sezonní zábavu. „Je neobvyklé, že film s tak spletitým dějem dokáže být tak jednoznačně nudný. Naštěstí pro vás zmizí z paměti, jakmile skončí,“ nešetří novinku například list The Guardian.

Přitom filmu nechybí velkolepá výprava ani hvězdné obsazení. Špatnou stranu v souboji dobra a zla zastupuje Matthew McConaughey. „Hrát záporné postavy je zábavné, protože je nic neomezuje. Nikomu nepomáhají, nechtějí přátele, nepotřebují dobré mravy ani přízeň. Bylo fajn si představovat, kolika způsoby můžeme být zlí,“ svěřil se herec, jak ho natáčení bavilo.

Jestli baví i výsledek, zjistí ti čeští diváci 24. srpna, kdy Temná věž vstoupí do tuzemských kin. Recenzi na film si budete moci přečíst i na webu ČT24.